Volledig scherm
Jan Roos wordt lijsttrekker bij VNL © anp

Jan Roos wordt lijsttrekker VNL

GeenStijl-verslaggever Jan Roos wordt lijsttrekker bij VoorNederland (VNL). Partijsecretaris Johan Driessen heeft dat zojuist bevestigd.

Quote

Jan moet gewoon Jan blijven. Precies zoals hij hiervoor was

Joram van Klaveren

Zondagavond gingen er al geruchten over de overstap, maar Roos ontkende die herhaaldelijk. Hij plaatste eerder vandaag wel een video bij GeenStijl waarin hij meldde dat hij fractievoorzitter zou worden bij de partij. 

,,Het is misschien een ongewone keus, maar hij is geëngageerd. Dat heeft hij met het Oekraïnereferendum wel laten zien,'' aldus Louis Bontes. ,,Hij is rechts, past bij ons en in de gesprekken merkten we dat het klikte.''

Aandacht
Volgens Joram van Klaveren is met Roos 'aandacht verzekerd'. ,,Hij kan mensen op de been brengen. We zitten helemaal op één lijn.'' Ook met zijn onconventionele stijl: ,,Jan moet gewoon Jan blijven. Precies zoals hij hiervoor was.'' Bontes: ,,Hij mag best brutaal zijn. Politiek is ook hard. Dan mag hij best z'n eigen toontje houden.''

VNL is al langere tijd op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. Bram Moszkowicz werd uit die functie gezet, omdat de partij het niet eens was met de manier waarop hij invulling gaf aan het lijsttrekkerschap.

Geen Peil
Jan Roos werkte eerder voor BNR en daarna Powned. Vorig jaar begon hij bij GeenStijl. Hij was daarnaast campagneleider bij GeenPeil, dat het initiatief nam voor het Oekraïnereferendum. Roos was zelf maandag niet bereikbaar voor commentaar over zijn overstap.