Volledig scherm
© anp

'Janboel binnen 50PLUS van Henk Krol'

Het succes van 50PLUS in de peilingen gaat gepaard met grote wanorde binnen de partij. Het AD meldt dat fractievoorzitter Henk Krol zijn nevenfuncties niet heeft gemeld bij de Tweede Kamer en dat zijn eigen partij er ook geen weet van heeft. Krol blijkt met zijn bedrijven bovendien zaken te doen met 50PLUS, aldus het AD. De partijleider en het partijbestuur stellen dat het om een vriendendienst 'ver onder de marktwaarde' gaat. 'Er is 0,0 eigenbelang', aldus Krol.

Zo huurt de partij kantoorruimte bij een onderneming waarvan Krol directeur en bestuurder is. Ook de 50Plus-krant wordt geproduceerd door een bedrijf van Krol.

Verder klopt de administratie bij de partij niet. Van de negen bestuursleden komt er maar één voor in de stukken van de Kamer van Koophandel. Mensen die met slaande ruzie zijn vertrokken, zijn officieel nog bestuurder. Sommige ex-bestuurders - onder wie Krol - zijn nooit officieel ingeschreven.

Uit de gegevens die 50Plus verstrekt, blijkt verder dat via het Wetenschappelijk Instituut forse bedragen subsidiegeld naar opiniepeiler Maurice de Hond gaan. Zo'n 85 procent van alle uitgaven gaan naar De Hond, een oude bekende van de voorzitter van het instituut, Jan Nagel. In totaal deed de opiniepeiler in minder dan 2 jaar tijd voor 130.000 euro aan onderzoeken. Het is ongebruikelijk dat wetenschappelijke instituten zoveel marktonderzoek doen.

Nevenfuncties gemeld
Henk Krol zegt zijn nevenfuncties op tijd te hebben gemeld bij de Tweede Kamer. Zijn partij huurt kantoorruimte bij een bedrijf van Krol, maar volgens hemzelf is daar 'niets onoirbaars aan'. Volgens Krol heeft hij ruim op tijd,op 1 februari, zijn andere bezigheden gemeld. Hij heeft dat niet eerder gedaan omdat hij bezig was de functies af te stoten.

Zijn bedrijf verhuurt een etage aan 50PLUS omdat de partij bij de oprichting dringend om volledig ingerichte kantoorruimte verlegen zat. De huurprijs van 450 euro per maand is ver beneden de marktwaarde, stelt Krol. Zijn snel groeiende partij kon zo snel geen andere kantoorruimte met voorzieningen, onder meer een telefooncentrale, vinden. 'Ik kan met opgeheven hoofd zeggen dat ik niets onoirbaars heb gedaan. Ik ben gewoon gemakkelijk geweest tegenover de partij.'

Het AD bericht ook over de partijkrant van 50PLUS die gemaakt zou worden door een bedrijf van Krol. Hij zegt dat de krant door dezelfde drukker wordt gedrukt als de Gay Krant, voor dezelfde prijs, maar dat hij verder niets met die drukker te maken heeft.

Lees meer in het AD van vandaag.