Volledig scherm
Een vliegtuig van KLM stijgt op van een landingsbaan van Schiphol. © ANP XTRA

Janboel dreigt in vol Europees luchtruim

De Europese vliegvelden kunnen de groei van het luchtverkeer niet aan. Als de knelpunten niet worden aangepakt, zal in 2040 het aantal vliegpassagiers dat per dag met vertragingen wordt geconfronteerd, zijn vertienvoudigd tot 470.000.

Quote

Het dreigt een puinhoop te worden

David Marsh, dataonderzoeker bij Eurocontrol

Die vrees uit Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleider met een belangrijk centrum nabij Maastricht Aachen Airport, in een rapport over de drukte in 2040.

Eurocontrol voorziet een groei van het aantal vluchten in Europa met 53 procent, naar ruim 16 miljoen per jaar. En dat terwijl het nu al moeilijk is al het vliegverkeer in goede banen te leiden. Op een gewone zomerdag in 2040 zullen zestien luchthavens vergelijkbare problemen hebben als waarmee het Londense Heathrow nu kampt. Het wordt zo druk, dat elke afwijking van het schema grote gevolgen heeft voor de volgende vluchten. 

Het afgelopen jaar verdubbelde het aantal minuten vertraging al ten opzichte van 2017. David Marsh, dataonderzoeker bij Eurocontrol: ,,Straks krijgt bijna een half miljoen passagiers per dag met een vertraging tot twee uur te maken.” 

Eurocontrol vreest dat in 2040 1,5 miljoen vluchten helemaal niet kunnen plaatsvinden. ,,Het dreigt een puinhoop te worden", stelt Marsh.

Vliegvelden uitbreiden

Directeur Eamonn Brennan van Eurocontrol onderstreept het belang van het rapport voor beleidsmakers. Volgens hem moeten regeringen snel de knelpunten in het luchtruim en op de grond aanpakken, bijvoorbeeld door vliegvelden uit te breiden. In het rapport maakt Eurocontrol zich ook zorgen over de klimaatverandering. Want hogere temperaturen, hevige regenbuien, vaker storm en meer turbulentie kunnen leiden tot schade aan vliegvelden, nog meer vertragingen en een verschuiving van periodes waarin mensen willen vliegen.

Olivier Jankovec, directeur van de samenwerkende Europese luchthavens, verwacht dat de problemen in 2040 zullen leiden tot een schade van 88 miljard euro. Hij betreurt de houding van overheden. ,,Er wordt niet ver genoeg vooruit gepland.”