Jane Goodall
Volledig scherm
Jane Goodall © RV

Jane Goodall op de barricades voor Oostvaardersplassen

De Britse biologe en chimpansee-expert Jane Goodall mengt zich in de discussie rondom de Oostvaardersplassen. 'Ik was geschokt en verdrietig toen ik hoorde over de situatie in natuurreservaat Oostvaardersplassen', schrijft ze in een open brief.

Jae Goodall Foto: Vulture
Volledig scherm
Jae Goodall Foto: Vulture © Vulture

'Ik kan nauwelijks geloven dat dit gebeurt in een beschaafd land', schrijft ze. 'Dit zijn geen inheemse dieren. Ze zijn hier geïntroduceerd en achter een hek gezet. Als ze zonder voedsel komen te zitten moeten ze worden gevoerd'. 

Daarnaast vindt Goodall dat er voor de lange termijn een plan moet komen om de omvang van de populatie door middel van sterilisatie in te perken. 'Er is geen excuus om door te gaan met een beleid van non-interventie als dat leidt tot gruwelijk lijden'. 

Goodall was onlangs in Nederland en hoorde daar over de Oostvaardersplassen van Patrick van Veen, de man die in april 47.000 handtekeningen en een petitie aanbood aan de Tweede Kamer. Van Veen, wonend in Eijsden (Limburg) en werkzaam bij de Apenheul in Apeldoorn, is tevens voorzitter van de Jane Goodall Institute Global. ,,In die hoedanigheid spreek en zie ik haar regelmatig", zegt hij. ,,Het gaat dan niet alleen over dingen die vallen onder het instituut, maar we hebben het dan ook over wat mij en haar verder bezighoudt."

Diplomatie

Quote

When I heard this I could hardly believe such a thing could happen in a civilized country

Jane Goodall, Biologe en primatologe

Van Veen was de laatste tijd vrij druk met de petitie rondom de Oostvaardersplassen en de diplomatieke route van actievoeren. ,,Dus spraken we erover. Jane had een paar jaar geleden al eens gezegd wat ze ervan vond, maar wilde het nu eens op papier zetten."

Dus de brief is niet door iemand anders namens haar geschreven? ,, Nee, ze heeft het zelf geschreven", zegt Van Veen. ,,Jane is ontzettend betrokken bij heel veel projecten. Ze zegt altijd: 'We kunnen wel met ons vingertje naar Afrika wijzen, maar wat gebeurt er in onze eigen achtertuin?' Jane heeft een hele sterke mening hierover. Als je als mensen een aantal keuzes maakt, zoals deze dieren hier introduceert, er een hek omheen plaatst, dan heb je ook een zorgplicht."

Brief

Van Veen gaat de brief van Goodall bij 'deze en gene' onder de aandacht brengen. ,,Ik stuur hem in ieder geval naar de provincie, maar zal hem ook bij meerdere politici bezorgen."

De brief die biologe Jane Goodall schreef met haar mening over de Oostvaardersplassen.
Volledig scherm
De brief die biologe Jane Goodall schreef met haar mening over de Oostvaardersplassen. © Jane Goodall Institute Global