Volledig scherm
© anp

Jansen Steur nogmaals psychisch onderzocht

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur moet nogmaals psychisch worden onderzocht. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem maandag bepaald. De kans bestaat namelijk dat Jansen verminderd toerekeningsvatbaar is door een opgelopen hersenbeschadiging na een ernstig auto-ongeluk in 1990.

De voormalig neuroloog werd vorig jaar veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Zowel hij als het Openbaar Ministerie - dat zes jaar had geëist - ging in beroep. Destijds werd overigens al vastgesteld dat Jansen hersenletsel had opgelopen, maar in hoeverre hij daardoor verkeerd had gehandeld, kon niet worden vastgesteld.

Nieuw onderzoek moet daar meer over duidelijk maken, zo hoopt het hof. Volgens Jansens advocaat Peter Plasman is vorig jaar door de rechtbank ten onrechte geen rekening gehouden met het letsel bij het bepalen van de strafmaat.

Verslaafd
De ex-neuroloog was in de jaren na het ongeluk verslaafd geraakt aan medicijnen, onder andere pijnstillers en slaaptabletten. Voor het ongeluk gold hij als een van de besten op zijn vakgebied. Voormalig neuroloog Jansen werd veroordeeld voor onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat ten onrechte de diagnose van een ernstige ziekte was gesteld. Die zelfmoord valt de voormalig arts aan te rekenen, oordeelde de rechter. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep dient in mei van dit jaar.

Grootste strafzaak 
De strafzaak tegen Jansen wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. Naast de strafzaak lopen er momenteel ook nog twee tuchtzaken in hoger beroep rond de ex-neuroloog. Dinsdag is de behandeling daarvan. Het gaat om zaken tegen de bestuurders van het ziekenhuis waar Jansen tot zijn ontslag in 2004 werkte en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die toezicht moesten houden op de gang van zaken. Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle had vorig jaar al vrijwel alle verwijten van tafel geveegd.

Lees meer over Ernst Jansen Steur in ons dossier.

  1. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
    PREMIUM

    Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

    Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.