De kinderen kregen geen eten, werden geslagen en opgesloten.
Volledig scherm
De kinderen kregen geen eten, werden geslagen en opgesloten. © Shutterstock

Japans stel uit Brabant geeft elkaar de schuld van uithongeren kinderen: botten staken eruit

Noriku en Hidufun M. uit het Brabantse Molenschot zitten al ruim een jaar in voorarrest, op verdenking zes van hun zeven kinderen ernstig te hebben verwaarloosd en uitgehongerd. Het uit Japan afkomstige echtpaar zou hun kroost tevens hebben geslagen, geschopt en soms opgesloten. Vandaag stonden ze allebei voor de rechter voor onder meer poging tot doodslag. De officier van justitie eiste celstraffen van 4 jaar en 3 jaar en 10 maanden tegen het stel.

Bij de aanhouding van de 40-jarige vader en 39-jarige moeder, eind juni vorig jaar, warren de kinderen er slecht aan toe. De kinderen werd met regelmaat eten onthouden en ook werden zij opgesloten in de schuur of hun slaapkamer. Volgens justitie zouden de ouders hen lange afstanden naar school hebben laten fietsen en ook moesten zij veel werk in huis doen.

Het gezin telt zeven kinderen. Drie van de vader, drie van de moeder en één kind van hen beiden. Zes daarvan zijn na aanhouding van de ouders teruggekeerd naar Japan en verblijven bij hun grootouders. De jongste telg, een baby nog, woont bij een pleeggezin in Nederland. ,,De kinderen verkeerden in ernstige toestand, ze hadden het niet lang meer volgehouden’’, zei de officier van justitie tijdens de eerste zitting in september.

Timide in rechtszaal

Quote

Ik werd door mijn vader door de kamer geslingerd, tegen de muur gegooid en in mijn gezicht geslagen. Moeder stond erbij en deed niets

Vandaag in de rechtszaal in Breda oogden de twee verdachten, vooral de vrouw, erg timide. De kinderen waren niet aanwezig omdat ze in Japan verblijven. Twee tolken moesten zorgen dat het stel, dat slecht Nederlands spreekt, hun verhaal konden doen. De rechter zei dat de kinderen op school al een ondervoede indruk maakten. Ze bedelden bij klasgenoten om voedsel of stalen het. Ook doorzochten ze vuilnisbakken.

Op school vertelde een van hen dat hij ‘s nachts wakker lag van de honger en slechts twee sneetjes droog brood mee naar school kreeg. Gevraagd om opheldering zeiden de ouders dat hun kinderen geen suikers kregen en juist heel bewust met gezond voedsel werden opgevoed. Toen bij een kind blauwe plekken werden aangetroffen, zei de vader dat het kind met de fiets gevallen was. ,,Ik werd door mijn vader door de kamer geslingerd, tegen de muur gegooid en in mijn gezicht geslagen. Moeder stond erbij en deed niets’’, verklaarde het kind.

Uitstekende nekwervels

Quote

Als er niet was ingegrepen? Dan was een van de kinderen wellicht overleden, maar daar wil ik liever niet over nadenken

Vorig jaar juni werd een van de kinderen in Limburg aangetroffen. Agenten vonden daar een jongen waarbij de rug- en nekwervels uitstaken. Hij moest worden opgenomen in een ziekenhuis. Tegen de politie verklaarde de jongen ‘dat papa altijd heel boos is en mama altijd moe’. Op de vraag wat er gebeurd zou zijn als er niet was ingegrepen, antwoordt de vader: ,,Daar wil ik liever niet over nadenken. Het zou kunnen dat een van de kinderen dan was overleden.”

,,Het was haar manier van opvoeden, waar ik niet tegenin ging. Daar heb ik nu spijt van’’, aldus de man. Zijn verhaal in de rechtbank staat haaks op wat de kinderen tegen de politie vertelden. Hij verklaart verder dat de kinderen als straf soms dagenlang geen eten kregen. Als zij toch eten pakten uit de koelkast, omdat ze honger hadden, werden ze urenlang in een kast opgesloten ,,Tussendoortjes namen wij wel, maar de kinderen niet.’’ 

De moeder legt de schuld juist bij de vader. ,,Hij was de baas, hij gaf de kinderen geen eten als straf.’’ De rechter wil weten wat de vrouw daarvan vond. ,,Ik was het er niet mee eens, maar ik was er ook niet op tegen’’, is haar emotieloze antwoord. ,,Hij werd steeds kwaadaardiger.’’ Vorig jaar mei werden de kinderen zelfs zeven weken opgesloten en kregen slechts sporadisch eten. Ze geeft aan ‘geen tijd’ te hebben gehad om over de situatie na te denken en weet goed niet of de kinderen honger hadden.

‘Psychische overmacht’

,,Het is niet zo dat de kinderen helemaal geen voeding hebben gehad, ze kregen niet de juiste gezonde voeding’’, voerde de advocaat van de moeder eerder aan. De vrouw, die zelf slachtoffer van huiselijk geweld zegt te zijn, zou er psychisch slecht aan toe zijn en het verblijf in de cel niet aankunnen. De advocaat gaf toen al aan te willen pleiten voor ontslag van vervolging wegens psychische overmacht.

De officier van justitie is echter van mening dat de ouders de kans hebben aanvaard dat hun kinderen zouden overlijden door de behandeling. Poging tot doodslag dus. De verzoeken van de advocaten van de ouders om het voorarrest in september op te heffen, vond bij de rechter geen gehoor. Ook al waren de kinderen inmiddels niet meer bij de ouders en was de kans op herhaling daardoor klein, zoals door de raadslieden werd betoogd.