Volledig scherm
PREMIUM
Het zijn vooral de stelen en wortels van de Fallopia japonica die hem geduchte woekeraar maken van de duizendknoop. © Shutterstock

Japanse duizendknoop: botanisch monster is bijna onuitroeibaar

‘De sloper’, ‘het groene monster’ en ‘moeder aller onkruiden’. Het zijn enkele weinig liefkozende benamingen voor de Fallopia japonica, een plant uit de familie der duizendknopen die wild om zich heen slaat. Gemeenten ontbreekt het aan voldoende middelen om de woekeraar te lijf te gaan. Het lijkt onbegonnen werk. ‘Bestrijden? Zet het maar uit je hoofd, je komt er niet vanaf.’

Hoewel van origine afkomstig uit China, Taiwan en Korea, gedijt de plant in Nederland ook prima. Wat heet. Zodra het voormalige siergroen de kop opsteekt, gaat dat ten koste van lokale soorten. Met zijn mooie roodgroene bladeren en witte bloemetjes verstikt de duizendknoop, op z'n Latijns voorheen Polygonum cuspidatum geheten, zijn omgeving. De plant bedreigt op deze plaatsen ook bermen, waterkanten en dijken. Zodra het gras daar afsterft, wordt de grond minder stevig en gevoeliger voor erosie.

Het echte gevaar zit hem echter in de stelen en wortels van de plant. De verspreiding vindt namelijk niet plaats door uitzaaiing, maar via de wortels. De houtachtige en uiterst taaie wortelstokken kunnen metersdiep reiken, terwijl het kleinste stukje de potentie heeft om zich voort te planten. En dat woekeren doet de Fallopiasoort uiterst agressief. Zo erg zelfs dat schade aan gebouwen en wegen optreedt. Het groeit zelfs door funderingen en in gebouwen.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.