Volledig scherm
Reuzenspinkrab Crabzilla op een foto uit 2011 in zijn verblijf in Sea Life in Scheveningen. De krab werd verplaatst naar een filiaal van Sea Life in Parijs. © ANP

Japanse reuzenspinkrab naar Sea Life

Sea Life in Scheveningen krijgt er met een Japanse reuzenspinkrab een attractie bij. Woensdag komt de oranje megakrab naar de badplaats. Het beest krijgt de naam Alexander, meldde Sea Life maandag.

Het is de grootste krab die in Nederland te zien is. Alexander is een volwassen krab waarvan de spanwijdte van de scharen meer dan 3,5 meter bedraagt. Hij weegt ongeveer 15 kilo. Volledig volgroeid kan de spinkrab wel 4,5 meter groot worden. Het beest eet vooral inktvis, wijting en mosselen.

Voor de krab is een speciaal aquarium gebouwd met 12.750 liter koud water. De ramen zijn gemaakt van acryl en 5 cm dik. Een aparte koelinstallatie zorgt voor de nodige koeling.

Voor zijn komst naar Scheveningen is Alexander verzorgd bij het dierenopvangcentrum van de Sea Life keten in Weymouth, Engeland.

Reuzenspinkrabben (Macrocheira kaempferi) komen voor in de Stille Oceaan op de zanderige bodems langs de kusten van Japan, China en Taiwan op een diepte van 200 tot 300 meter.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.