Volledig scherm
De Canadese Maggie MacDonnell won 1 miljoen dollar voor haar werk als filosofiedocent in Canada. © AP

Jasper Rijpma is een superdocent,
maar niet de beste ter wereld

De Amsterdamse docent Jasper Rijpma (32) is niet uitgeroepen tot de beste leraar ter wereld. De geschiedenisdocent was genomineerd, maar verloor van de Canadese Maggie MacDonnell. Zij ontvangt van de Varkey Foundation 1 miljoen dollar.

Rijpma werd door een collega genomineerd en beantwoordde vervolgens een lijst met vragen over zichzelf.  Hij werkt bij het Amsterdamse Hyperion Lyceum en vertelde de jury dat zijn moeilijke jeugd de grootste inspiratie voor zijn werk vormt. Hij kwam op zijn vijftiende in de jeugdgevangenis terecht en wil zijn leerlingen behoeden voor de fouten die hijzelf gemaakt heeft.  

Zijn persoonlijke aanpak maakte indruk op de vakjury uit Dubai. Hij werd met 49 andere leraren gekozen uit meer dan 20.000 nominaties uit 179 landen. 

Volledig scherm
Jasper Rijpma werd eerder al verkozen tot beste docent van Nederland. © Frank Jansen

De Canadese Maggie MacDonnell viel nog meer in de smaak bij de organisatie van de Global Teacher Prize. Zij won het prijzengeld van 1 miljoen dollar voor haar werk als filosofiedocent in het afgelegen Quebec. In deze gemeenschap worstelen veel mensen met drank- en drugsproblemen. Daarnaast zijn er veel tienermoeders en wordt er regelmatig melding gemaakt van seksueel geweld. 

Maggie is niet alleen docent. Zij wordt ook geprezen voor haar inzet als vrijwilliger in Quebec. ,,Mijn werk gaat ook buiten de lestijden door'', vertelde ze de jury. Dan begeleidt Maggie studenten die een moeilijke thuissituatie hebben.