Volledig scherm
© anp

Jasper S. heeft 'spijt en wroeging' van moord

Update'Ik heb spijt en wroeging van wat ik heb gedaan.' Dat zei verdachte Jasper S. vrijdag in zijn laatste woord. 'Ik besef dat ik de familie Vaatstra niet de duidelijkheid heb kunnen geven waarop ze hadden gerekend. Ik hoop dat ze met mijn bekentenis en mijn veroordeling een stukje van dit alles kunnen afsluiten.'

 
Ik wil een gesprek onder vier ogen. Dat is dan ook meteen zijn laatste gesprek
Vader Vaatstra

Jasper S. had donderdag tijdens zijn verklaring over wat hij 14 jaar geleden met Marianne Vaatstra heeft gedaan, gaten in zijn geheugen. Doelbewust hield hij informatie achter, vindt justitie. Maar volgens S. is er geen sprake van onwil, maar kan hij zich niet alles herinneren.

Hij noemde de zaak rond de verkrachting en de dood van Marianne Vaatstra er een 'met alleen maar verliezers'. Woorden vinden die verlichting brengen in zo'n zaak is moeilijk.

Vaatstra teleurgesteld
Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, is teleurgesteld in de houding van Jasper S. Die zou volgens Vaatstra te weinig openheid van zaken hebben gegeven. Dat liet de vader na afloop van de zitting weten.

Volgens Vaatstra houdt S. bewust dingen achter. 'Hij herinnert zich het wel', zei Vaatstra. S. verklaarde tijdens het proces dat hij zich niet alles kan herinneren. Ook de spijtbetuiging van S. op het einde van de zitting kon Bauke Vaatstra niet overtuigen.

'Die klootzak heeft de meest verschrikkelijke dingen met mijn dochter gedaan', aldus de vader. Op de vraag of hij het gesprek wil aangaan met S., antwoordde hij bevestigend. 'Het moet dan wel een gesprek onder vier ogen worden. Dat is dan ook meteen zijn laatste gesprek', aldus Vaatstra.

Maximaal 15 jaar
S. zou maximaal 15 jaar gevangenisstraf moeten krijgen. Dat heeft zijn advocaat Jan Vlug vrijdag bij de rechtbank in Leeuwarden gezegd. Vlug vindt dat S. volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Hij zou volgens zijn advocaat willen werken aan zichzelf. 'Ik wil weten wat mij heeft bezield', zei S. tegen Vlug in een van de eerste gesprekken die zij voerden. Deze houding van S. zou strafverminderend moeten werken volgens de advocaat.

Anonieme brief
Volgens Vlug had Jasper S. nooit iemand anders laten opdraaien voor zijn daden. 'Hij zou op dat moment een anonieme brief met een haar van zichzelf aan de politie sturen', aldus Vlug.

Vlug realiseert zich dat zijn uitspraken slecht kunnen vallen bij de familie van Marianne. 'Ik vraag de familie om begrip voor onze rol als advocaat in dit proces', aldus de advocaat.

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 20 jaar cel tegen S. voor de moord op Marianne Vaatstra. S. heeft bekend in de zaak. De uitspraak van de rechtbank volgt op vrijdag 19 april.