Volledig scherm
© ANP

Jasper S. is vader Marianne Vaatstra 43.000 euro schuldig

De moordenaar van Marianne Vaatstra (16), Jasper S., moet Mariannes vader ruim 43.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vandaag bepaald.

Het gaat om 40.000 euro zogenoemde shockschade en om een materiële schadevergoeding van ruim 3400 euro. S. moet van de rechters ook nog bijna 3500 euro betalen als vergoeding voor een onderzoek van een psychiater.

S. verkrachtte en vermoordde Marianne in de nacht van 30 april op 1 mei 1999. Dat gebeurde in Veenklooster. Volgens de rechtbank is haar vader Bauke Vaatstra getraumatiseerd geraakt bij de confrontatie met het dode lichaam van zijn dochter. De gevolgen daarvan moeten volledig worden toegerekend aan Jasper S., oordeelt de rechtbank.
De dader kreeg in 2013 achttien jaar gevangenisstraf. Hij vermoordde het Friese meisje na een avondje stappen. Marianne was een volstrekt willekeurig slachtoffer.

Zakmes
Jasper S. fietste achter haar aan toen hij Marianne midden in de nacht was tegengekomen tijdens een rondje fietsen. Met een zakmes dwong hij haar een weiland in. Na het misbruik wurgde hij haar en sneed haar drie keer de keel door.

Veertien jaar lang zocht de politie naar de dader. In totaal werden er tien verdachten aangehouden voordat S. werd gevonden. Alle verdachten konden snel worden uitgesloten als dader, doordat hun DNA niet overeenkwam met het sperma dat werd aangetroffen op het lichaam van Marianne.

Dankzij een verbeterde DNA-techniek en een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek kon S. uiteindelijk toch worden opgespoord.