Docenten Martine Bruil (r.) en Karin Janssen (geblokt vest) leren cursisten de fijne kneepjes.
Volledig scherm
PREMIUM
Docenten Martine Bruil (r.) en Karin Janssen (geblokt vest) leren cursisten de fijne kneepjes. © Koen Verheijden

Je eigen kleding maken is hip: zo doe je dat

Naaicursussen stromen vol met (jonge) mensen die zelf kleding willen maken. De enige goedkope arbeid die daaraan te pas komt, is die van henzelf. Met een beetje hulp is je eigen rok of jasje naaien helemaal geen lastige opgave.

Naaimachines staan in een lange rij opgesteld. In de aangrenzende ruimte zit een clubje van zes vrouwen te kletsen, een kop thee binnen handbereik. Stapels naaitijdschriften, patronen, lapjes stof en scharen liggen op tafel. Een strijkplank staat midden in het lokaal. In de verschillende kasten liggen grote klossen met alle soorten garen. Overal staan rekken en paspoppen vol zelfgemaakte kledingstukken, variërend van een eenvoudige cirkelrok tot een ingewikkelde winterjas met voering. Het is het naaiklasje van modevakopleiding HJS in Arnhem.

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”