Volledig scherm
© Shutterstock

‘Je kat luistert wel degelijk naar zijn naam’

Echte kattenliefhebbers roepen het al langer, maar nu is het bewezen: je poes luistert wél naar zijn naam. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Scientific Reports. ,,Over katten wordt gezegd dat ze moeilijk leren, maar dit bewijst het tegendeel.’’

Zeg hardop een aantal woorden die hetzelfde klinken, inclusief de naam van je kat. Bij het horen van zijn naam zou het dier de oren moeten spitsen. Volgens Japanse onderzoekers gebeurt dat zelfs als een onbekende van de kat dat doet.

Het Japanse onderzoeksteam zette tientallen katten uit zowel woonhuizen als kattencafés in bij het onderzoek. De dieren werden geroepen met verschillende kattennamen en met woorden die klonken als hun naam. Twee derde tot driekwart van de dieren veerde op bij het horen van de eigen naam.

Sommige katten miauwden zelfs, of ze liepen richting de roeper. Bij de poezen uit de cafés was dit gedrag overigens minder concreet; die sprongen ook op bij het horen van de namen van hun mede-cafébewoners. Dat is niet zo gek, aangezien gasten van de veelbezochte kattencafés in Japan de namen vaak door elkaar gebruiken.

Serieus genomen

Voor kattenliefhebbers zijn de nieuwe bevindingen in elk geval goed nieuws, constateert Nienke Endenburg, psycholoog bij het departement dier in wetenschap en maatschappij van de Universiteit Utrecht. ,,De meeste baasjes weten het wel, maar door dit onderzoek voelen ze zich eindelijk serieus genomen’’, zegt Endenburg. ,,Over katten wordt gezegd dat ze egoïstisch zijn en moeilijk leren, maar dit bewijst het tegendeel.’’

Honden krijgen volgens Endenburg juist vaak positieve karakteristieken opgespeld. Een loyaal, sociaal dier, perfect voor gezinnen én beschermend richting zijn baasje. Endenburg: ,,Katten werden lang als minderwaardige huisdieren gezien. Als een hond niet kon, dan maar een kat, was de heersende opvatting.’’

Quote

Katten werden lang als minderwaar­di­ge huisdieren gezien

Nienke Endenburg, Universiteit Utrecht

Kinderschoenen

Onderzoeken naar het vermogen van poezen om te communiceren met mensen, staan nog in de kinderschoenen. We weten bijvoorbeeld nog niet zo lang dat katten het menselijke wijzende gebaar kunnen gebruiken om verborgen voedsel te vinden. 

Wat populariteit betreft hebben katten de honden overigens al lang ingehaald. Volgens Endenburg bezitten we zo’n 1,6 miljoen honden terwijl er wel drie miljoen katten rondlopen. Dat heeft deels te maken met de toename van het aantal tweeverdieners. ,,Een kat hoef je niet uit te laten, een hond wel’’, zegt Endenburg.