Volledig scherm
Vergadering van Jehova's getuigen © Kees Martens

Jehova's genootschap is 'paradijs voor pedo's'

De manier waarop Jehova's getuigen seksueel misbruik binnenskamers afhandelen, heeft traumatische gevolgen voor slachtoffers. Daders komen makkelijk weg met het misbruik, zeggen slachtoffers, leden en ex-leden van het genootschap tegen Trouw.

Volgens een misbruikslachtoffer 'wordt daders de hand boven het hoofd gehouden'. Een ander noemt het genootschap 'een paradijs voor pedofielen.'

Jehova's getuigen vinden dat hun interne rechtssysteem boven dat van de wereldse autoriteiten staat. Mannelijke ouderlingen treden op als rechters, die de richtlijnen van het Amerikaanse hoofdkantoor hanteren.

De organisatie zegt tegen Trouw te werken aan het ‘weerbaar’ maken van kinderen en gezinnen en het bespreken van seksualiteit zonder ‘sluier van geheimzinnigheid’. ,,De bescherming van onze kinderen wordt uitermate serieus genomen.''

Volgens ex-Getuige Frances Peters is die reactie tekenend voor de wijze waarop de organisatie probeert buiten schot te blijven. ,,Ze zeggen: de kinderen moeten weerbaarder worden, terwijl zij ze juist zouden moeten beschermen.”