Volledig scherm
Vergadering van Jehova's getuigen © Kees Martens

Jehova's genootschap is 'paradijs voor pedo's'

De manier waarop Jehova's getuigen seksueel misbruik binnenskamers afhandelen, heeft traumatische gevolgen voor slachtoffers. Daders komen makkelijk weg met het misbruik, zeggen slachtoffers, leden en ex-leden van het genootschap tegen Trouw.

Volgens een misbruikslachtoffer 'wordt daders de hand boven het hoofd gehouden'. Een ander noemt het genootschap 'een paradijs voor pedofielen.'

Jehova's getuigen vinden dat hun interne rechtssysteem boven dat van de wereldse autoriteiten staat. Mannelijke ouderlingen treden op als rechters, die de richtlijnen van het Amerikaanse hoofdkantoor hanteren.

De organisatie zegt tegen Trouw te werken aan het ‘weerbaar’ maken van kinderen en gezinnen en het bespreken van seksualiteit zonder ‘sluier van geheimzinnigheid’. ,,De bescherming van onze kinderen wordt uitermate serieus genomen.''

Volgens ex-Getuige Frances Peters is die reactie tekenend voor de wijze waarop de organisatie probeert buiten schot te blijven. ,,Ze zeggen: de kinderen moeten weerbaarder worden, terwijl zij ze juist zouden moeten beschermen.”

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”