Jessica slaat in badjas alarm bij brand: 'Ik ben geen heldin'

Jessica van Oostveen kan op veel bloemen rekenen. Ze zag vannacht dat het dak van de flat tegenover die van haar in Doetinchem in brand stond. In badjas vloog ze naar de overkant om schreeuwend en bonkend op de ramen de bewoners van de bovenste etage te wekken.

,,Ik ben geen heldin’’, zegt Jessica (38) een paar uur later. ,,Ik zag de vlammen en vond dat mensen hulp nodig hadden. Ik heb de hulp met liefde aangeboden.’’

Jessica - die zelf woont in flat 6 aan de Caenstraat in Doetinchem - werd wakker door rook. Toen ze even later vanuit haar woonkamer naar de overkant keek, zag ze het dak van flat 5 in brand staan. 

Brand!

,,Ik heb mijn badjas aangeschoten, heb 112 gebeld - melding om 1.47, zag ik later - en ben naar beneden gerend’’, vertelt Jessica. ,,Brand! roepend ben ik de parkeerplaats over gerend naar de entree van flat 5. Die was gelukkig niet op slot, vanwege een renovatie. Ik heb op de liftknop gedrukt en de deur ging gelukkig direct open, zodat ik met de lift naar boven ging. Op de galerij ben ik alle deuren en ramen schreeuwend en bonkend langs gegaan.’’

Nicky Garbers (27), moeder van vier zoontjes, werd daardoor wakker. Met hulp van Jessica - die Nicky alleen van gezicht kende - en een net gearriveerde politieman, werden de kinderen in veiligheid gebracht. 

Nog voor de middag kreeg Jessica de eerste bloemen al. Van woningbouwvereniging Sité Woondiensten die hiermee hun dank betuigden aan de daadkrachtige huurster. Er zal vermoedelijk nog menig bloemstuk worden afgeleverd in flat 6.  

Volledig scherm
Nicky Garbers links, buurvrouw Jessica van Oostveen rechts en een van de kinderen. © Jan Ruland van den Brink