Volledig scherm
Lijsttrekkers uit de regio komen bijeen in de woning van Joop van Ooijen. © Ricardo Smit

'Jezus Leeft' faalt in het vinden van lijsttrekkers

De partij 'Jezus Leeft' van evangelist Joop van Ooijen doet in vijf regionale gemeenten mee aan de komende verkiezingen. In de Drechtsteden faalde Van Ooijen jammerlijk in de zoektocht naar lijsttrekkers. Zelfs deelname in Papendrecht is nog uiterst onzeker.

Volledig scherm
Joop van Ooijen voor zijn huis in Giessenburg. © ANP

Een deel van de lijsttrekkers kwam dit weekeinde bijeen in de woning van Joop van Ooijen in Giessenburg. Het is het huis met de befaamde boerderij, waarop levensgroot de tekst 'Jezus Redt' staat. Een afgeleide daarvan vormt de naam waarmee de evangelist in ruim twintig gemeenten in Nederland meedoet aan de verkiezingen. Vijf daarvan liggen in deze regio.

In de gemeente Giessenlanden, het bolwerk van Van Ooijen, zal zijn zoon Andreas de kar trekken. De oprichter van de partij zelf staat op een tweede plek. Hij is lijstduwer. In Werkendam is Esther Sargsyan de nummer één, terwijl in Woudrichem Cornelis van Breugel het boegbeeld is.

Motorrijder
In Gorinchem moet Nico 't Lam de stemmen binnenhalen. Hij is in de hele regio een bekende verschijning door als christelijke motorrijder her en der het evangelie te verkondigen.

Ook in Papendrecht heeft Jezus Leeft een lijsttrekker gevonden in de persoon van Jan Romijn. Die houdt echter, net als Van Ooijen, toch nog een slag om de arm. Op het gemeentehuis moeten namelijk uiterlijk vandaag twintig steunbetuigingen binnen zijn. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Te moeilijk gemaakt
'Het wordt zo onnodig moeilijk gemaakt om mee te doen,' verzucht Van Ooijen. Hij schetst de gang van zaken. 'Eerst moet de lijsttrekker naar het gemeentehuis om een papier te halen en zijn handtekening te zetten. Daarna moet hij met dat papier naar een steunbetuiger die zijn handtekening zet en dat zelf moet inleveren op het gemeentehuis. Waarom kan het niet simpeler? We moeten vandaag afwachten of iedereen ook echt naar het gemeentehuis is gegaan.'

Hoewel Van Ooijen enkele weken geleden nog optimistisch riep in meerdere gemeenten in de Drechtsteden mee te willen doen, is die missie verder overal mislukt. In Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam wilde niemand fungeren als lijsttrekker.

'Wespennest'
Volgens Van Ooijen heeft hij gefaald doordat hij de heersende politiek niet kon doorbreken. De evangelist spreekt van 'een wespennest'. 'We hebben in die gemeenten wel stemmers maar geen lijsttrekkers,' verklaart hij. 'Dat komt omdat we mensen hebben benaderd die wel zouden willen, maar die vastzitten aan andere partijen. Ze zijn bijvoorbeeld al lid van het CDA of de ChristenUnie. Dan mag je geen lijsttrekker worden bij een andere partij. Zo is dat geregeld.'

In Hardinxveld-Giessendam vond de partij wel een lijsttrekker, maar die trok zich later terug. 'Hij haakte af nadat op hem was ingepraat door kennissen en familie,' zo beweert Van Ooijen.

Niet lukken
Toch noemt politicoloog Marcel Boogers het zeer bijzonder dat Jezus Leeft in ruim twintig gemeenten in het hele land meedoet. Zo zal ook in Katwijk en Oosterhout een kandidatenlijst van de religieuze partij in de stemhokjes liggen.

'Bijzonder, als je ziet dat gevestigde partijen al moeite hebben om genoeg kandidaten te vinden,' zegt Boogers, die denkt dat de stemmers vooral bij CDA en ChristenUnie worden weggehaald. Op veel zetels voor Jezus Leeft rekent Boogers niet. 'Ik verwacht niet dat dit ergens lukt.'

Van Ooijen zelf wacht af. 'Het kan alle kanten op. Eén, maar misschien twee of drie.'