Volledig scherm
Foto ter illustratie © thinkstock

Jezus' voetbalteam belandt in cel na vechtpartij

Ze zijn lid van de kerk Tabernacle of David. Met een eigen voetbalteam verspreiden ze de boodschap van vrede en geloof in Jezus. Maar het voornamelijk Nigeriaanse team leek die missie zaterdag even te vergeten. Zeventien man belandden in de cel na een vechtpartij bij tegenstander DSO Zoetermeer.

Quote

We zijn uitgedaagd, maar sloegen niet terug. Hoe moeilijk dat ook was.

Lanre Onygbogy, Nigeriaanse coach

Het busje naar uitwedstrijden meldt 'The Lord is My Shepherd'. Een boodschap die de christelijke voetballers, voornamelijk Haagse Nigerianen, tot in alle vezels van het dagelijkse leven uit willen dragen. Met hun team combineren ze de liefde voor Jezus en de sport met eerlijk spel, liefdevol optreden bij mogelijke incidenten, en reclame op de facebookpagina van het team.

Dit alles alleen op zaterdag, want op zondag blijft de bal liggen. Dan gaan de spelers naar de kerk. Om God te prijzen, of zoals afgelopen zondag misschien, om zonden op te biechten van de dag ervoor. Toen ging het helemaal mis na afloop van de wedstrijd tegen DSO.

Bedreigingen
Volgens de lezing van die Zoetermeerse voetbalclub maakten hun Haagse tegenstanders tijdens de wedstrijd grove overtredingen en bedreigden ze de scheidsrechter. Het dieptepunt kwam na afloop. Vanuit het niets sloegen de christelijke spelers in op een DSO'er. Er zou zelfs gedreigd zijn met een ijzeren staaf. Agenten arresteerden uiteindelijk zeventien Haagse voetballers. Bij het vallen van de nacht werden de teamleden weer vrijgelaten.

Of ging het toch anders? De Nigeriaanse coach Lanre Onygbogy is geschokt door het DSO-verslag over wanordelijkheden. ,,We hebben gedaan wat Jezus ons vraagt. Er is door ons niet gevochten. We werden uitgedaagd, maar sloegen niet terug. Hoe moeilijk dat misschien ook was.''

Ook de Haagse sportclub VUC, waar het team van Tabernacle of David is ondergebracht door de KNVB, reageert verbaasd. ,,Dit heeft ons verrast. Ik wilde zondagmorgen van het team weten hoe het met ze was. Of ze later terug mochten bellen. Ze zaten alweer in de kerk,'' vertelt bestuurslid Cindy van Teunenbroek.

Bardiensten
Al de hele competitie was aan de Nigerianen te merken, vertelt Van Teunenbroek, dat deze spelers van ander allooi zijn dan de gemiddelde voetballer. Braver? Dat woord neemt hij niet in de mond. De leden draaien de verplichte bardiensten, maar op gezelligheidsavondjes op de club verschenen ze nog niet.

Camerabeelden zullen vandaag uitsluitsel moeten geven. De politie en de KNVB doen onderzoek en beoordelen dan of er maatregelen volgen.