Laura Angela H.
Volledig scherm
Laura Angela H. © Gratis

Jihadbruid Laura H.: Ik wilde bij de Marokkanen horen

Jihadbruid Laura H. (20) smeekte de rechter vandaag snikkend om haar vrijlating. ,,Ik was mezelf kwijt. Ik wilde bij de Marokkanen horen, want die vond ik stoer.” De Haagse blijft voorlopig vastzitten, zo heeft de rechter vandaag besloten. Mede omdat er zorgen zijn om haar veiligheid.

Volgens haar advocaat Michiel Pestman wordt Laura bedreigd vanuit radicaal-islamitische hoek. ,,Daar denken ze blijkbaar niet dat ze met een opdracht van IS is teruggestuurd, zoals het OM." Het OM is al wel aan het kijken naar een veilige woonplek.

Plesman pleitte vandaag voor haar vrijlating, maar daar wil het OM niets van weten zolang er nog geen goede verklaring op tafel ligt over wat de Haagse in Syrië en Irak deed. Laura zelf wordt doodmoe van het ‘zwarte scenario’ dat het OM schetst. ,,Ik was mezelf kwijt. Ik had geen realistisch beeld van IS. Ik was er niet mee bezig. Het ging niet om de islam. Ik wilde bij de Marokkanen horen, want die vond ik stoer. Jullie zullen wel weer zeggen dat ik blijf vastzitten. Maar ik hoop dat jullie nu wel een keer naar me luisteren!" zo verklaart ze in de rechtszaal.

Ook haar vader Eugene, die vandaag getuigde, noemt het een ‘achterlijk idee’ dat zijn dochter ‘met een opdracht van IS’ is teruggekomen. Volgens hem is zijn dochter ‘weer normaal’.

Mekka

De kinderen van Laura.
Volledig scherm
De kinderen van Laura. © Gratis

De vrouw vertrok volgens het OM rond 19 september vorig jaar samen met haar nu 27-jarige man en twee kinderen naar Irak. Ze werd bij haar terugkeer direct aangehouden en zit nog altijd vast. De moeder van twee kinderen, Iman (4) en Abdullah (1), wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak van 1 september 2015 tot en met 12 juli vorig jaar.

Vader Eugene, die een cruciale rol speelde in de ontsnapping uit het kalifaat, zegt niets te hebben geweten van haar vertrek. ,,Toen ze weg was, dachten we dat ze naar Mekka was. Het bleek Irak.”

Hij stuurde Facebookberichtjes naar zijn dochter met de boodschap ‘ga daar weg, ze nemen je alles af, ga naar de grens!’ ,,We communiceerden versleuteld, want we waren bang dat anderen meelazen. Zoals haar man Ibrahim. We deden dat op advies van de Nederlandse politie”, aldus de vader, die niet precies wist waar zijn dochter was. ,,Dat mocht ze niet zeggen.”

Loverboycircuit

Volgens de vader kwam Laura in een soort loverboycircuit terecht. ,,Je ziet het gebeuren als ouder. Ze werd meegezogen. Je kunt er niets tegen doen. Het is mijn grootste vreugde dat ik haar uiteindelijk uit handen van die klerelijers heb kunnen weghalen.”

Samen met Laura pushte hij haar man om weg te gaan uit het kalifaat. ,,We zeiden dat als hij zou sterven, dat zij bij een andere strijder in bed zou komen te liggen. Het is een wonder dat de hele ontsnapping gelukt is.”

Radicalisering

Laura was een lastige puber, die uit huis werd geplaatst nadat haar ouders scheidden. ,,We hebben veel discussie gehad over haar bekering. Jeugdzorg liet haar begeleiden door een fanatieke moslim. Dat hielp niet echt. Ze ging vervolgens een hoofddoek dragen”, zegt de vader tegen de rechter. ,,Ik was niet tegen haar beslissing om moslima te worden. Dat is haar keuze. Maar ik gruwelde wel van de verdere radicalisering.”

Volgens hem is Laura, die zegt dat ze geen wapentraining volgde, ‘weer normaal’. ,, Ik zie de oude Laura nu weer terug. Ze speelde in de gevangenis in Vught zelfs Zwarte Piet voor de kinderen daar. In Syrië en Irak is ze erachter gekomen wat ze achter zich had gelaten, ze verveelde zich daar vooral. Daar is bewustwording gekomen. Ik denk dat het oprecht is. We hebben nu ook nog veel contact, ook al zit ze in de gevangenis."

Het OM gelooft dat Laura in volle overtuiging met haar man naar het kalifaat is gegaan. Het bewijs daarvoor is dat Laura 2.000 euro opnam, ze spullen kocht bij Bever Zwerfsport en haar vader na twee weken appte dat het een 'bewuste keuze' was. ,,We leven hier voor Allah'', stuurde ze.