Volledig scherm
© ANP

Jihadist kampt met heimwee

Nederlandse Syriëstrijders zitten 'opgesloten' in het kalifaat. Ze willen terugkomen, maar kunnen dat niet, bijvoorbeeld omdat hun paspoorten zijn ingenomen. Met hulp uit Nederland proberen ze alsnog te ontsnappen.

Quote

IS oefent een schrikbe­wind uit om afvallig­heid tegen te gaan en gaat desertie tegen met gruwelijke straffen

Bart Nooitgedagt, advocaat

Diverse advocaten bevestigen dat zij verzoeken krijgen van familie­leden, vrienden én Syriëgangers zelf. Zij vragen hulp bij een terugkeer naar Nederland, maar proberen ook informatie in te winnen over strafvervolging hier.

Paspoorten ingenomen
,,Het is bekend dat IS de paspoorten van buitenlandse strijders inneemt, daar is lastig aan te ontkomen,'' zegt advocaat Bart Nooitgedagt, die verschillende jihad­verdachten bijstaat en wordt benaderd door Syriëgangers die weg willen uit het kalifaat. ,,Het blijkt toch geen Utopia te zijn. Maar je kunt daar niet zomaar weg.'' Sterker nog: ,,Terugkeer wordt steeds moeilijker.''

Dat blijkt ook uit cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). ,,Tot nu toe zijn 35 Syriëgangers teruggekeerd,'' aldus een woordvoerder. ,,De eerste terugkeerders behoorden tot de spijtoptanten die minder gemotiveerd waren dan ze dachten.''

Schrikbewind
,,Inmiddels is het inderdaad zeer moeilijk tot vrijwel onmogelijk om daar weg te komen. IS pakt paspoorten van strijders af, oefent een schrikbewind uit om afvalligheid tegen te gaan en gaat desertie tegen met gruwelijke straffen."

Advocaat Serge Weening is diverse malen vanuit het kalifaat benaderd door Nederlandse jihadisten die informatie inwinnen over de vervolging die hen in Nederland staat te wachten. Vanwege de toekomstige strafzaken die hij mogelijk moet begeleiden, wil hij daar niets over zeggen.

Ook Nooitgedagt krijgt vragen over dat onderwerp. ,,Als men mij vanuit Syrië vraagt of ze hier worden vervolgd, kan ik daar lastig een advies over geven. Het ligt eraan of je op de radar staat bij de diensten en of je wordt verdacht van strafbare feiten."

Advocaat Michiel Pestman heeft familieleden van Syriëgangers die hem vroegen hun te helpen hun kind terug te halen, moeten teleurstellen. ,,Ik kan die mensen niet helpen.''

Wel gelukt
Toch is het een gezin uit Hilversum wel gelukt terug te keren naar Nederland. De vader, moeder en vier kinderen die in september vorig jaar vertrokken, zou het verblijf in het kalifaat behoorlijk zijn tegengevallen. De gemeente Hilversum wil nietszeggen over hun motief. Wel staat vast dat de interne strijd tussen de verschillende islamitische groepen strijders tegenstaat.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”