Volledig scherm

Jihadistische scene verplaatst van Den Haag naar Utrecht

De jihadistische scene verplaatst zich van Den Haag naar de regio Utrecht. Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie van de politie. Terrorismedeskundige Edwin Bakker herkent de trend en uit zijn zorgen.

Quote

De scene in Den Haag bestaat voor een gedeelte niet meer

Terrorismedeskundige Edwin Bakker

Uit recente vertrouwelijke informatie van de landelijke eenheid van de politie blijkt dat de regio Utrecht een jihadistische hotspot aan het worden is. Afgelopen vrijdag zijn deskundigen hierover bijgepraat tijdens een vertrouwelijke briefing bij de Haagse politie.

,,De voedingsbodem in Den Haag is voor een deel weggenomen. Nu verplaatst zich het naar Utrecht," zegt een aanwezige die anoniem wil blijven. Volgens de presentatie leven er in de regio Utrecht 51 personen met radicale en extremistische ideeën, op een totaal van 435 in heel Nederland.

Logisch
Hoogleraar terrorisme Edwin Bakker, verbonden aan het Haagse centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, herkent dat beeld. ,,Ik heb van politie, Justitie en betrokken gemeenten begrepen dat de jihadistische bewegingen zich naar Utrecht aan het verplaatsen zijn. Dat komt omdat de scene in Den Haag voor een gedeelte niet meer bestaat. Die mensen zitten in de gevangenis, in Syrië, ze zijn dood of ze worden in de gaten gehouden door de inlichtingendiensten." Bakker noemt de verplaatsing logisch: ,,Deze mensen hebben toch een plek nodig om samen te komen."

Een van de organisaties waar extra op wordt gelet is Al-Ighaatha ('De Redding) uit De Bilt. De stichting vestigde zich eind juli 2015 in de gemeente ten oosten van Utrecht. De politie bracht er onlangs een bezoek uit bezorgdheid over de activiteiten. Volgens de Kamer van Koophandel houdt Al-Ighaatha zich bezig met belangenbehartiging voor hulpbehoevende personen. NRC schreef afgelopen maandag dat de stichting volgens een sympathisant ook geld inzamelt voor onder meer Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, maar dat ontkent de organisatie. Ook de Haagse jihadist Azzedine C., onlangs veroordeeld tot 6 jaar cel, zou steun krijgen van Al-Ighaatha.

Een woordvoerder van de gemeente De Bilt bevestigt dat de stichting in beeld is. ,,We gaan zoveel mogelijk met hen om tafel. We volgen de lijn van onze radicaliseringsaanpak."

Omstreden moskeeën
Terrorismedeskundige Bakker wijst ook naar de rol van omstreden moskeeën. De kiem voor de radicalisering van de Haagse jihadisten zou gelegd zijn in de moskee As-Soennah in de Schilderswijk. In Utrecht ligt de alFitrah-moskee momenteel onder het vergrootglas, omdat deze kinderen zou opvoeden vanuit een afkeer voor de Nederlandse samenleving. Het AD toonde eerder deze maand aan dat de moskee banden onderhoudt met een instelling uit Koeweit die tot voor kort op de Amerikaanse sanctielijst heeft gestaan wegens vermeende steun aan al-Qaeda.

Terrorismedeskundige Bakker noemt zulke ontwikkelingen zorgelijk. ,,Voor deze gemeenten is deze problematiek relatief nieuw en daar wordt van geprofiteerd. De gemeenten moeten er kort op zitten."

De gemeente Utrecht zegt alert te blijven. ,,Dat doen we door gemeenschappen in de stad te verbinden en gemakkelijker informatie, zorgen en kansen te delen. Hierdoor kan snel worden ingegrepen," aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
Suhayb Salam, voorzitter van de stichting AlFitrah, arriveert voorafgaand aan de islamitische conferentie in de wijk Overvecht © anp