Volledig scherm
De hoofdingang van de penitentiaire inrichting Vught. © ANP

'Jihadlectuur' op terroristenafdeling Vught

Terroristen die vastzitten in de gevangenis in Vught konden in de cel boeken lenen die aanzetten tot radicalisering. Een commissie die de geleende boeken opnieuw heeft beoordeeld, heeft er elf alsnog taboe verklaard.

De boeken waren al tegen het licht gehouden door de gevangenisdirecteur en ‘meerdere experts op het gebied van radicalisering en politiek en religieus extremisme’. Maar bij nadere inspectie door een ‘bredere commissie met deradicaliseringsexperts’ bleek het leesvoer toch ongeschikt. De boeken staan voortaan op de zwarte lijst. De commissie was aan het werk gezet na onthullingen in De Telegraaf over de jihadistische lectuur, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Deze bredere commissie gaat om de zoveel tijd bekijken of de boeken die gedetineerden van de terroristenafdeling aanvragen door de beugel kunnen. Bovendien komen er duidelijke regels over welke boeken de gedetineerden wel, en welke ze niet mogen lenen. Die ontbreken nu nog, waardoor de gevangenisdirecteur en de ingeschakelde deskundigen zonder houvast aan criteria moeten beslissen over leenaanvragen.

Deradicaliseren

Dekker wil jihadistische lectuur achter de tralies ook niet helemaal uitbannen. Het kan gedetineerden ook helpen te deradicaliseren als ze zulke boeken, mits onder leiding van een deskundige, lezen. Die kan bijvoorbeeld wijzen op rammelende redeneringen of er een andere koranuitleg tegenover stellen.

Ook de afgelopen najaar nog geleverde drie exemplaren van een koranexegese van de middeleeuwer Ibn Kathier zijn voortaan op de terroristenafdeling verboden. Over de gevaren van deze geschriften is discussie, maar hij wordt toch geweerd omdat hij populair is bij jihadisten.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.