Volledig scherm
Marouane B. met kalasjnikov: "Ik moet mezelf kunnen verdedigen." © onbekend

‘Jihadrapper’ Marouane B. verliest Nederlanderschap

De Arnhemse ‘jihadrapper’ Marouane B. (24) is geen Nederlander meer. Staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie heeft zijn Nederlanderschap ingetrokken, omdat hij als jihadist actief is in Syrië.

B. vertrok november 2013 van Arnhem naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat of aanverwante organisaties. Daarvoor was hij actief als rapper, ook na zijn vertrek zette hij nog een paar filmpjes op Youtube.

Sinds 2014 staat hij op de nationale terrorismelijst. In maart 2017 werd hij bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel vanwege deelname aan een terroristische organisatie.

Terugkeer

B. hintte via sociale media meerdere keren op een terugkeer naar Nederland. Hij liet het bericht naar Nederlandse media sturen dat hij gesneuveld zou zijn, om zo makkelijker uit het kalifaat te kunnen vluchten. Later liet hij weten toch in Syrië te willen blijven. Hij zou zich daar nu nog steeds bevinden.

Marouane is bevriend met Arnhemmers die september vorig jaar werden opgepakt omdat ze een terroristische aanslag wilden plegen. Twee van hen, Waïel el A. en Nadeem S., reisden in 2015 tevergeefs richting Syrië om hem op te halen.

Acht jihadisten

Tot nog heeft de Nederlandse overheid van acht jihadisten de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. Van nog eens vijf heeft de staatssecretaris het voornemen dit te doen.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kan sinds 2017 de Nederlandse nationaliteit afnemen van jihadgangers, zonder tussenkomst van de rechter. Hierdoor zouden jihadisten niet kunnen terugkeren naar Nederland, waardoor de terroristische dreiging afneemt, zo is de gedachte.

B. heeft vier weken de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.