Volledig scherm
Jolande Sap. ©ANP

Jolande Sap legde druk op journaliste: 'of ze wel dacht aan haar carrière'

Jolande Sap legde vlak voor Lise Witteman het HP/De Tijd-artikel over Tweede Kamerlid Mariko Peters publiceerde druk op de journaliste. De fractievoorzitter van GroenLinks vroeg aan haar 'of ze wel dacht aan haar carrière, zo als beginnend journalist'.

Dit schrijft Lise Witteman in een reconstructie op de website van HP/De Tijd. 'Maandagmiddag om 17u ging HP/De Tijd naar de drukker. Die avond belde eerst een woordvoerder van GroenLinks naar mij en vervolgens nog de fractievoorzitter zelf om druk uit te oefenen en te laten weten dat dit allemaal zeer hoog werd opgenomen. Of ik wel dacht aan mijn carrière, zo als beginnend journalist. Ik heb beiden doorverwezen naar HP/De Tijd.'

Het weekblad meldde begin deze maand dat Mariko Peters betrokken zou zijn bij de ontvoering van drie minderjarige kinderen. Ook zou ze in het verleden met een dubbele pet hebben gehandeld toen ze, als diplomaat op de Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul, haar toenmalige minnaar en huidige partner subsidie gaf voor een project van hem. De culturele organisatie van haar partner vroeg destijds subsidie aan bij het Prins Claus Fonds. Namens de ambassade moest Peters die aanvraag beoordelen. Uiteindelijk maakte het fonds, volgens het blad, 38.000 euro vrij voor het project. Dat zou meer zijn dan de aanvrager had verwacht.

  1. YouTubers Ties en Govert bijna voor de rechter: Amerikanen nemen zaak ‘bloedserieus’

    YouTubers Ties en Govert bijna voor de rechter: Amerikanen nemen zaak ‘bloedseri­eus’

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, staan vandaag voor de rechter. Ze zijn aangeklaagd wegens het bewust binnentreden van verboden terrein in overleg met anderen, een daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid. Zelf doen ze het af als een onschuldige aangelegenheid, maar de Amerikanen nemen de zaak bloedserieus.