Volledig scherm
Politie © ANP

Jonge man opgepakt voor betrokkenheid vermissing Emily (12)

De politie in Den Haag heeft een achttienjarige man opgepakt die mogelijks iets te maken heeft met de verdwijning van de pas 12-jarige Emily Meijer uit Grootegast in de provincie Groningen. Ze verdween dinsdag toen ze de bus van Grootegast naar de stad Groningen pakte. Inmiddels is ze weer in goede gezondheid thuis; de politie heeft haar in een huis gevonden in Den Haag. Daar was ook de opgepakte jongen.

De jongen wordt voorlopig verdacht van 'onttrekking van een minderjarige aan de ouderlijke macht'. Wat zijn rol in de verdwijning van Emily was, is onduidelijk. De politie wil ook niet zeggen hoe ze het meisje op het spoor is gekomen. Het vermoeden was al dat ze met iemand was meegegaan omdat een buurjongen Emily met een jongen bij een bushalte had zien staan. Het meisje is inmiddels weer thuis in Grootegast en verkeert volgens de politie 'in goede gezondheid'.

Gesprek

De politie zal later vandaag in gesprek gaan met het meisje en de opgepakte 18-jarige man om helder te krijgen wat er precies is voorgevallen. Er waren eerder grote zorgen over het lot van het kind, mede door haar jonge leeftijd. Emily was dinsdag ineens met een onbekende man vertrokken. 

Haar vader mobiliseerde hulp via sociale media en vroeg om de foto van zijn dochter te delen om haar zo te kunnen vinden. Zijn eerste oproep werd ruim negentigduizend keer gedeeld op facebook. De vader is dankbaar voor alle aandacht op sociale media: ,,Ik wil iedereen echt bedanken, jullie zijn toppers!'', zo schrijft op hij zijn eigen facebook-pagina. De man geeft verder aan geen details over de zaak te kunnen geven.

De foto van het meisje werd tijdens haar vermissing veel gedeeld. De politie verzoekt mensen die de foto op social media gedeeld hebben hem daar nu ook weer vanaf te halen.

Emily stapte dinsdagmiddag in Grootegast op de bus en vertrok richting de stad Groningen. Na het verlaten van de bus werd er niets meer van haar vernomen. Het meisje zou volgens de politie nadat ze de bus verliet mogelijk verder gereisd zijn met een man. Haar familie had naar eigen zeggen ook geen signalen dat er iets met Emily aan de hand zou zijn, waardoor alle alarmbellen afgingen. Een buurjongen schreef op facebook dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat Emily met een jongen van rond de zestien tot achtien jaar oud op de trein is gestapt richting de Randstad. 

Zorgen

Quote

Ze is gelukkig weer thuis! Ik wil iedereen echt bedanken, jullie zijn toppers!

Vader Emily

Volgens woordvoerder Anthony Hoogeveen van de politie komt het wel vaker voor dat meisjes van vijftien of zestien jaar even weg zijn, maar niet als ze zo jong zijn. ,,Een 12-jarige zien we niet zo snel. Ze heeft ook helemaal geen contact gehad met haar familie. Het kan natuurlijk dat ze is weggelopen, maar ze is nu langer dan een dag vermist. We maken ons grote zorgen en dat is ook de reden dat we haar foto en naam verspreiden. Daar hebben we ook toestemming voor van de familie.''

Er werd geen Amber Alert afgegeven, daarvoor moet namelijk het idee bestaan dat een kind echt gevaar loopt. Een burgernetoproep leverde niets op. Daarom deed de politie ook via Facebook en Twitter een oproep voor meer informatie. Ook de foto van de 12-jarige werd op een Facebook-pagina van de politie gezet.  Er werd een poging gedaan om de telefoon van Emily te traceren, maar die actie bleef zonder resultaat. 

  1. Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

    Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudin­gen na uit de hand gelopen boerenpro­test

    De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om bestuurder die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.