Volledig scherm
Het lichaam van het meisje werd gevonden in een sloot in Achterveld. © ANP

Jongen (15) die Romy wurgde stond onder behandeling voor zedenmisdrijf

De inmiddels 15-jarige Brian N., die in juni 2017 de 14-jarige Romy uit Hoevelaken verkrachtte en wurgde, stond onder behandeling van ggz-instelling De Waag vanwege het plegen van een zedenmisdrijf. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een onderzoek ingesteld.

Na de rechtszaak ontstonden veel vragen bij betrokkenen over hoe het ondanks zijn therapie toch helemaal mis kon gaan. Ze willen weten of er inschattingsfouten zijn gemaakt door zijn behandelaars.

Kees Paling, woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, laat weten dat tijdens het onderzoek wordt gekeken naar wanneer wat is gebeurd, wie wat deed en welke partijen daar betrokken bij zijn geweest. ,,Het gaat om alle betrokken partijen in deze zaak. Tijdens het vooronderzoek willen wij alle feiten op een rijtje krijgen, hopen wij te achterhalen wat er in deze zaak goed en fout is gegaan en wat de verbeterpunten zijn, zodat we daar lering uit kunnen trekken. Uit het onderzoek trekken we conclusies en op basis daarvan beslissen we of er vervolgonderzoek nodig is. Dan gaan we eventueel dieper op de zaak in.”

Zoveel zorgen

Quote

Hoe kan het dat Brian zoveel vrijheid kreeg? Terwijl zijn ouders en de hulpverle­ning zoveel zorgen om hem hadden

Moeder Romy

De moeder van Romy Nieuwburg laat in een reactie aan deze krant weten het ‘heel goed te vinden dat De Waag wordt doorgelicht’. ,,De school (J.H. Donnerschool in De Glind red.) wist niets van de delicten waarvoor Brian onder behandeling was bij De Waag. De ouders van Brian hebben dit niet tegen de school gezegd. Ook De Waag heeft nooit contact gehad met de school. Bij ons blijft de vraag ook: hoe kan het dat Brian zoveel vrijheid kreeg? Alleen van en naar school fietsen… Terwijl zijn ouders en de hulpverlening zoveel zorgen om hem hadden.”

Ook de J.H. Donnerschool voor speciaal onderwijs, de school waar Romy en Brian N. beide op school zaten, is eind vorig jaar een extern onderzoek gestart om te kijken of de school bepaalde zaken over het hoofd heeft gezien. Met de bevindingen wil directeur Hofman andere scholen helpen. 

Aanranding

Volledig scherm
De plek waar de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken werd gevonden. © Rachel Van Kommer

De verdachte uit Lunteren kwam in 2016 op 13-jarige leeftijd in aanraking met de politie vanwege een aanranding. De zaak werd geseponeerd omdat hij behandeling noodzakelijker achtte dan een straf. De jongen werd naar de gerenommeerde instelling voor forensische en psychologische zorg de Waag in Amersfoort gestuurd. 

Woordvoerder Sara Eigeman: ,,Het klopt dat de betrokkene bij ons in behandeling is geweest. Het onderzoek van de Inspectie loopt inmiddels. We hebben al verschillende vragen van hen beantwoord. Overigens is het bij dergelijke zaken standaard dat er onderzoek wordt gedaan.” 

Eigeman laat namens de Waag weten dat de instelling ‘zeer geschrokken is van het delict dat is gepleegd en meeleeft met de familie van het slachtoffer en de dader’. Eigeman kan verder niet dieper ingaan op de inhoud van de vragen van de Inspectie. ,,Wij kunnen geen uitspraken doen over de behandeling van cliënten vanwege ons medisch beroepsgeheim waar wij aan gehouden zijn.”

Stoornis

Volgens de rechter lijdt Brian aan een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeling. Hij heeft volgens deskundigen ook een ADHD-stoornis, is verminderd empathisch, anti-sociaal en heeft geen agressiecontrole. Een adequate opvoeding, controle en hulp hebben de jongen volgens de rechtbank in de jaren voorafgaand aan het drama in het gareel gehouden.

Volledig scherm
Naasten en dorpsgenoten namen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy. © ANP

N. kreeg een jaar cel en jeugd-tbs. Dat is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een jongere onder de 16 jaar. Als Brian na zeven jaar niet is uitbehandeld, volgt volwassenen-tbs. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van 31.000 euro.

De puber uit Lunteren had zijn daden al eerder aan de politie bekend. Volgens de aanklager heeft de jongen het meisje gedood in een poging te voorkomen dat hij zou worden gepakt.

De twee kenden elkaar van school in het Gelderse De Glind bij Barneveld. Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni gevonden in een sloot in Achterveld. De verdachte werd twee dagen later opgepakt, naar aanleiding van getuigenverklaringen en camerabeelden.

Eng

De verdachte Brian N. wachtte Romy de vrijdag van haar dood na school op en fietste met haar mee naar haar huis in Hoevelaken. Romy schreef in een WhatsApp-bericht aan haar vriendinnen: ‘Oh my god, ik ben nu onderweg en Brian wacht op mij. Ik vind hem eng.’ Volgens de rechter heeft de verdachte Romy meerdere keren verkracht.

Romy heeft na de verkrachting tegen Brian N. gezegd dat ze hem zou aangeven. Hij werd zo boos dat hij haar vervolgens wurgde en in een sloot bij de Emelaarseweg in Achterveld heeft geduwd. 

Brian’s vader laat telefonisch weten nog niet op de hoogte te zijn van het nieuws dat de Inspectie de behandeling van zijn zoon in instelling De Waag onderzoekt. Hij wil geen commentaar geven. 

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.