Volledig scherm
De 15-jarige kwam in beeld toen hij in september 2017 afwijkend gedrag vertoonde op Amsterdam Centraal. © anp

Jongen (15) opgepakt na aanzetten tot terrorisme op sociale media

Een 15-jarige Amsterdammer is afgelopen dinsdag aangehouden omdat hij via sociale media berichten zou hebben verspreid die aanzetten tot terroristische misdrijven. Ook een 27-jarige man uit Amsterdam is deze week aangehouden.

Beide mannen zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) tussen februari en juni van dit jaar afbeeldingen, geschriften en filmpjes via sociale media hebben verspreid.

In die berichten werd opgeroepen tot 'een gewelddadig optreden tegen het gezag', meldt het OM. Ook zouden terroristische daden zijn verheerlijkt. De rechter-commissaris besloot vrijdag dat de mannen voorlopig vast blijven zitten.

Afwijkend gedrag

De tiener was al eerder onderwerp van onderzoek van zowel het OM als de AIVD. De inlichtingendienst gaf de opsporingsinstanties begin 2017 in enkele 'ambtsberichten' informatie over de jongen. Een ambtsbericht is een vaak summiere samenvatting van informatie die bij de veiligheidsdienst bekend is, zonder dat de bron te herleiden is. Het OM zag daarin destijds onvoldoende aanleiding voor strafrechtelijk onderzoek.

In september viel de jongen opnieuw op bij de opsporingsdiensten, nadat hij 'afwijkend gedrag' vertoonde op het Centraal Station. Hij was toen in het gezelschap van een man die eerder vanuit België had getracht uit te reizen richting het strijdgebied in Syrië en Irak. 

IS verheerlijkt

In het onderzoek dat volgde bleek de tiener volgens justitie een kanaal te beheren op sociale media, waarop met foto's, teksten en video's de terreurorganisatie Islamitische Staat werd verheerlijkt. Ook werden oproepen gedaan tot geweld tegen het gezag, stelt het OM.

Tijdens het onderzoek kwam ook de 27-jarige man in beeld. Hij bleek een vergelijkbaar kanaal te beheren. Wie de advocaten zijn van beide mannen is niet bekend.