Volledig scherm
© Thinkstock

Jongens steeds slechter in eindtoets van basisschool

Jongens doen het steeds slechter op de basisschool. Hun gemiddelde score op de eindtoets is met 1,5 punt gedaald. ,,De aandacht is gericht op meisjes en we zijn de jongens vergeten.''

Quote

De aandacht was de afgelopen decennia gericht op meisjes en we zijn de jongens vergeten

Lauk Woltring, gedragsdeskundige

Jongens presteren al jaren achtereen slechter op de eindtoets in groep acht. Behaalden jongens in het schooljaar 2010/2011 nog gemiddeld 536,1 punten, vorig jaar was dat 534,6 punten. Meisjes scoren sinds drie jaar hoger dan jongens. Dat blijkt uit een analyse van de Citoresultaten door de Universiteit Twente (UT) en onderzoeksbureau Oberon. De onderzoekers hebben geen verklaring voor de dalende scores.

Ook in een langlopende, internationale studie naar rekenvaardigheden en kennis van natuuronderwijs onder 10-jarige kinderen kelderen de prestaties van Nederlandse jongens. De resultaten van rekenen bij meisjes daalden mee, maar minder hard.

Niet verbaasd

Gedragsdeskundige Lauk Woltring (zie ook video onderaan) volgt de prestaties van jongens in het onderwijs al 40 jaar en schreef er twee boeken over. Hij is niet verbaasd over de dalende resultaten. Jongens haken volgens hem af. Hij wijt dat aan vier factoren: het ontbreken van contact met mannelijke rolmodellen, het onderwijs dat taliger is geworden en de gebrekkige manier waarop rekening wordt gehouden met de rijping van het jongensbrein, die anders verloopt dan bij meisjes.

Lauk Woltring
Volledig scherm
Lauk Woltring © AD/Marnix Schmidt

Ook wordt er minder bewogen. ,,De aandacht was de afgelopen decennia gericht op meisjes en we zijn de jongens vergeten." Woltring denkt dat het ook een rol speelt dat kinderen met problemen vaker op reguliere basisscholen blijven. ,,Kinderen met een rugzakje zijn vaker jongens dan meisjes. Het zou kunnen dat zij de cijfers voor jongens drukken."

Later achterstand

Onderzoeker Annemarie van Langen van het in onderwijs gespecialiseerde onderzoeks- en adviesbureau KBA Nijmegen ontdekte eerder al dat jongens en meisjes ongeveer gelijk scoren op de eindtoets in groep 8, maar dat er daarna een achterstand ontstaat bij jongens.

Op de middelbare school blijven ze vaker zitten, zakken meer jongens af naar een lager niveau en zijn het vaker jongens die zonder diploma van school gaan. ,,Misschien verschuift de achterstand die we tussen 1994 en 2010 in het voorgezet onderwijs bij jongens zagen nu naar voren."

Ze denkt dat andere factoren ook een rol kunnen spelen. Mogelijk presteren jongens uit zwakke sociale milieus of met een andere etnische achtergrond slechter dan meisjes uit dezelfde omgeving. ,,Enkel naar sekse kijken is een grove maat."