Zeven op de tien jongeren vinden dat het de goede kant opgaat met Nederland.
Volledig scherm
Zeven op de tien jongeren vinden dat het de goede kant opgaat met Nederland. © Shutterstock

Jongeren: het gaat prima met Nederland

De meeste jongeren van 18 tot 25 jaar vinden dat het de goede kant opgaat met Nederland. Wel maken zij zich zorgen om milieuvervuiling. Dat meldt het CBS op basis van het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2019.

Zo’n zeven op de tien jongeren vinden dat het duidelijk, of een beetje, de goede kant opgaat met het land, tegen zes op de tien Nederlanders van 25 jaar en ouder.
Jongvolwassenen maken zich minder dan hun oudere landgenoten zorgen om criminaliteit, bevolkingsdichtheid en de multiculturele samenleving. 

Zo maken drie op de tien jongeren zich zorgen over criminaliteit, tegen vijf op de tien Nederlanders van 25 jaar of ouder. Over milieuvervuiling zijn ze ongeveer even bezorgd. Ongeveer de helft vindt dit een probleem. 11 procent van de jongeren vindt dit zelfs een heel groot probleem, tegen 8 procent van de oudere Nederlanders.

Ook over hun eigen leven zijn jongeren doorgaans positief. Het CBS heeft hun gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun sociale leven, financiën en andere aspecten van hun leven. Die hebben de onderzoekers gebruikt om een rapportcijfer voor hun leven te berekenen. Bij zeven op de tien jongeren van 18 tot 25 jaar is dit cijfer een 7 of hoger. Ze zijn het meest positief over hun opleiding of beroep, hun sociale leven en hun gezondheid. Ze zijn het minst optimistisch over hun financiële toekomst en over instituties, zoals de politie en de politiek.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?