Voor de corona-uitbraak vond onderwijs voor asielkinderen plaats in gespecialiseerde klassen. Wanneer ze de Nederlandse taal beheersten, stroomden ze door naar het reguliere onderwijs.
Volledig scherm
Voor de corona-uitbraak vond onderwijs voor asielkinderen plaats in gespecialiseerde klassen. Wanneer ze de Nederlandse taal beheersten, stroomden ze door naar het reguliere onderwijs. © Pix4Profs / Joris Buijs

Jongeren in azc's verstoken van online onderwijs door slechte wifi: ‘soms doen ze 's nachts hun huiswerk’

Door de slechtwerkende wifi kunnen honderden jongeren in asielzoekerscentra geen online onderwijs volgen. Hulporganisaties waarschuwen voor een forse leerachterstand van deze ‘toch al kwetsbare kinderen’. ,,Sommige jongeren staan midden in de nacht op om huiswerk te maken, omdat op andere tijden internet niet werkt.”

Werkgroep Kind in azc deed een inventarisatie onder honderd scholen waar asielkinderen normaal gesproken les krijgen. Van de 45 scholen die reageerden, kreeg eenderde geen contact met de kinderen vanwege het slechte internetbereik op de azc's.  Kinderen logden niet, te laat of op rare tijden in, waardoor online onderwijs in de afgelopen twee maanden nauwelijks mogelijk was. ,,Juist in tijden van corona is het cruciaal dat deze kwetsbare jongeren door kunnen leren,” zegt Helen Schuurmans, voorzitter van de werkgroep. ,,Zij hebben al zo weinig afleiding, laten we er dan op zijn minst voor zorgen dat ze verder aan hun toekomst kunnen werken.”

Normaal gesproken gaan jongeren vanaf 12 jaar na aankomst in Nederland eerst naar een internationale schakelklas. Deze is onderdeel van een reguliere school. Wanneer ze de Nederlandse taal voldoende spreken, en mee kunnen komen bij andere vakken, stromen ze door naar het voortgezet onderwijs. Sinds de scholen op 16 maart de deuren sloten vanwege corona waren ook kinderen in azc’s aangewezen op online onderwijs. Althans dat was de bedoeling, bekritiseert Schuurmans. 

Waardeloos

,,Sommige jongeren staan midden in de nacht op om huiswerk te maken, omdat op andere tijden internet niet werkt. Op andere plekken werkt wifi alleen als je op de stoep gaat zitten pal naast het kantoor van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Dat is waardeloos. Zo kun je toch geen lessen volgen?” Op 1 juni gaan de middelbare scholen pas weer open. Behalve de internetproblemen zijn er nog altijd azc’s die onvoldoende laptops of tablets te leen hebben voor de schoolgaande kinderen, weet ze.

Van de circa 7000 kinderen in de zestig Nederlandse azc’s zijn er 2245 kinderen 12 tot en met 17 jaar. De werkgroep klopte al eerder aan bij het ministerie van justitie en veiligheid voor betere wifi, maar ziet te weinig verbetering.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat de AZC's beheert, meldt in een reactie dat  er recent onderzoek is gedaan naar de wifi-verbindingen op de azc's.  ,,Daarna zijn twee nieuwe netwerken uitgerold: een voor scholieren en een voor bewoners.  Het netwerk ‘Student’ biedt op schooldagen tussen 08.00 en 18.00 uur een hogere prioriteit dan het netwerk ‘bewoners’, waardoor voor scholieren beter (video)contact met school mogelijk is en er goed gewerkt kan worden aan schoolopdrachten", aldus  een woordvoerder. ,,Verder is ook de bandbreedtes op de verschillende COA-locaties verhoogd, tot het maximaal haalbare op de bestaande internetaansluiting.” 

Maar, zo stelt het COA ook, ‘er is op de locaties echter geen honderd procent dekkende WiFi voor alle bewoners’. ,,Hiervoor is in het verleden wel onderzoek geweest, dat is gezien de hoge kosten toen niet doorgevoerd. In overleg met de locatiemanagers is is gekozen voor hotspots op de locaties ( twee buiten en in algemene ruimtes).”

Conflicten

 ,,Internet is niet alleen belangrijk voor schoolwerk of ontspanning, het is voor deze kinderen ook hun enige venster naar de buitenwereld waarmee ze contact kunnen houden met familie en vrienden”, zegt Schuurmans van de werkgroep Kind in AZC. Het dicht op elkaar zitten, zonder afleiding, kan volgens Schuurmans ook leiden tot meer conflicten.

De werkgroep - een samenwerking van Unicef, Defence for Children, Vluchtelingenwerk, Save the Children, Warchild en De Vrolijkheid - is blij dat in elk geval de jongere asielkinderen vanaf maandag weer naar de basisschool kunnen. 

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

  1. LIVE | Trump: ‘VS verbreekt banden met WHO’, België opent grens voor familiebezoeken

    LIVE | Trump: ‘VS verbreekt banden met WHO’, België opent grens voor familiebe­zoe­ken

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.