Protesten tegen de komst van 800 vluchtelingen uit Afghanistan in de kazerne in Harskamp.
Volledig scherm
PREMIUM
Protesten tegen de komst van 800 vluchtelingen uit Afghanistan in de kazerne in Harskamp. © Raphael Drent

Jongeren verzetten zich fel tegen asielopvang in Harskamp: ‘Op zondag zitten ze gewoon weer in de kerk’

Vol onbegrip reageerde Nederland op het protest van zo'n 250 Harskampers, dinsdagavond voor de poorten van Schietkamp Harskamp waar gevluchte Afghanen zijn opgenomen. Wat is hier aan de hand? Verslaggever Albert Heller liep uren tussen de jongeren rond en sprak met ze. Een impressie van een avond vol angst en onbegrip. 

96 reacties

 • Dewi Kooreman

  2 jaar geleden
  Ik begrijp heel goed dat we mensen in nood helpen. Dat moeten we ook zeker doen. Alleen waarom komen de mannen naar het westen. Laat ze vechten in hun eigen land en breng de vrouwen eerst in veiligheid. Eerst komen de mannen dan de vrouwen, dan 6 kinderen en dan de opa’s, oma’s, tante, zwager etc. Vestig je anders in een buurland met hetzelfde geloof waar de aansluiting een stuk makkelijker is.
 • R. Brouwer

  2 jaar geleden
  Dat er mensen worden opgenomen "tijdelijk" is ook niks mee. Alleen als de ellende dan voorbij is gaan die mensen nooit meer terug. Daar heb ik wél een probleem mee. Nogmaals dat de mensen die het echt nodig hebben worden opgevangen lijkt me niet meer dan logisch. Maar er moet ook beter gescreened worden wat er binnen komt. Of is iedereen alweer dat buslijntje vergeten wat van ellende is opgeheven omdat niemand er meer gebruik van durfde te maken. Hier zitten de AZC's namelijk ook vol van...
 • Sytse Fliegen

  2 jaar geleden
  Hoe halen deze verwende alleshebbende pannenkoeken het in hun hoofd om getraumatiseerden op die manier te behandelen!!?? Één slak heeft nog meer empathie dan deze grote groep onnozelen bij elkaar. Loop eens een dag mee op een AZC, ga je eens verdiepen in hun leven. Ik ken iemand wiens vrouw en kinderen zich verstoppen in een huis omdat ze alleen en bang zijn. Logisch toch dat deze mensen veiligheid zoeken! Verwende reljongeren droppen in Afghanistan en vluchtelingen mee terug, leer er maar van!
 • Michel Hulshof

  2 jaar geleden
  @Sander Kool “vreselijk”? Hebben we niks geleerd van de ellende in Syrië dat terroristen zich onder de vluchtelingen bevonden en gewoon naar Europa konden gaan? De eerste Nederlandse kranten berichtten nu al dat er een zeer grote kans is dat de Taliban op deze manier naar Europa proberen te komen. In de chaos in Afghanistan is het vrij makkelijk je mag best realistisch kijken naar dit probleem en kanttekeningen plaatsen bij de controle van alle vluchtelingen.
 • A Roorda

  2 jaar geleden
  Laten we ze uitruilen. Afghaanse vluchtelingen komen hier en die egocentrische reljongeren op het vliegtuig naar Afghanistan. Kunnen ze daar lekker rellen en met vuurwerk spelen.
 1. Groningen roept Kamerleden in krantenadvertentie op: u bent aan zet

  Groningen roept Kamerleden in krantenad­ver­ten­tie op: u bent aan zet

  Groningen doet dinsdag, de dag dat het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning wordt besproken, een oproep aan de leden van de Tweede Kamer in paginagrote advertenties in diverse kranten zoals NRC en De Telegraaf. ,,Kamerleden, overtuig en dwing het kabinet om alle conclusies van het eindrapport te onderschrijven en over te nemen. U bent aan zet.’’
  Stadskanaal, Pieterburen, Groningen, Winschoten, Delfzijl