Volledig scherm
© ANP

Jongeren zwijgen uit angst vaak te lang na verkrachting

Jonge meiden die zijn verkracht, zoeken vaak te laat hulp. De eerste zeven dagen zijn cruciaal voor medische zorg en het veiligstellen van biologische sporen voor opsporing van de dader.

Quote

De helft vertelt het in de eerste week, de rest doet er veel langer over

Iva Bicanic, onderzoekster

Dat blijkt uit onderzoek door het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht onder ruim 300 vrouwelijke slachtoffers van een eenmalige verkrachting in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. De meerderheid van de ondervraagde vrouwen komt uit de provincie Utrecht.

Gemiddeld hebben slachtoffers 21 weken nodig om voor het eerst over de verkrachting te praten. ,,De helft vertelt het in de eerste week, de rest doet er veel langer over,'' vertelt onderzoeker Iva Bicanic. ,,Vooral meiden tussen de 12 en de 17 jaar wachten met de onthulling. Ze zijn bang dat het op Facebook komt of dat mensen wat van hun gaan vinden. Ze gaan drie uur onder de douche staan en zeggen tien keer tegen zichzelf dat het niet is gebeurd.''

Goede bekende
Ook de nabijheid van de dader speelt mee: bij een goede bekende of (ex-) vriendje houden slachtoffers langer hun mond dan wanneer de dader een onbekende is.  Het is van groot belang dat meer slachtoffers snel hulp zoeken na een verkrachting, zegt Bicanic.

,,Na zeven dagen heeft het geven van preventieve medicatie tegen soa's en zwangerschap geen zin meer. En de kans dat het slachtoffer nog biologische sporen van de dader bij zich draagt, is dan ook minimaal.'' Achtergebleven sperma, haren, speeksel en huidschilfers kunnen de politie helpen bij de opsporing.

Quote

Vooral meiden tussen de 12 en de 17 jaar wachten met de onthulling. Ze gaan onder de douche staan en zeggen tegen zichzelf dat het niet is gebeurd.

Samenwerking
Op initiatief van het Landelijk Psychotraumacentrum werd in 2012 in Utrecht het eerste Centrum Seksueel Geweld geopend. Artsen, verpleegkundigen, politie en psychologen werken hierin samen voor acute zorg aan slachtoffers, dag en nacht. 

Inmiddels melden zich wekelijks drie vrouwen of mannen die zeven dagen eerder of korter zijn verkracht. Dat is relatief weinig, zegt Bicanic. ,,Het werkelijke aantal verkrachtingen in de provincie Utrecht is veel groter.'' 

De meeste verkrachtingen komen nooit naar buiten omdat slachtoffers uit angst, schuld en schaamte hun mond houden. Uit het onderzoek blijkt dat de impact van een eenmalige verkrachting niet minder is dan na langdurig seksueel misbruik. Later dit jaar moet er een landelijk netwerk van Centra Seksueel Geweld operationeel zijn. Dan start een publiekscampagne die wijst op het belang van snelle hulp.