Volledig scherm
Robert M. tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de Amsterdamse zedenzaak bij de rechtbank in Amsterdam, op 12 maart. © ANP

Jongste slachtoffer Robert M. was 19 dagen oud

Het jongste slachtoffer dat Robert M. maakte was nog maar 19 dagen oud. Dat blijkt uit gesprekken met een kinderarts die het Openbaar Ministerie vandaag hield.

RTL-verslaggever Jeroen Wetzels maakte het nieuws over het jonge slachtoffer op Twitter bekend.

De rechtbank hoort vandaag drie deskundigen over de gevolgen van kindermisbruik voor de slachtoffers. Hoofdverdachte Robert M. staat terecht voor het misbruiken van 67 kinderen. Hij zou dat hebben gedaan op de crèches waar hij werkte, maar ook bij de kinderen thuis tijdens het oppassen.

Traumatisch
Jonge kinderen die worden misbruikt in hun ouderlijke woning kunnen daar traumatische ervaringen aan overhouden. Dat verklaarde de kinderarts. 'De eigen woning is per definitie altijd een veilige omgeving. Alles zal dat kind eraan herinneren. Die associatie blijft.'

Kinderen die worden misbruikt, kunnen daar tal van gevolgen van ondervinden. Die kunnen zowel direct als op langere termijn optreden en kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Het gaat dan onder meer om eet- of slikproblemen, een terugval in de zindelijkheid, darmproblemen, een laag zelfbeeld en een grotere kans op verslaving.