Joodse gemeenschap blij met excuses Rutte: ‘Fantastisch, gewoon fantastisch’
updateDe joodse gemeenschap in Nederland is opgelucht en blij met de ‘historische excuses’ die premier Mark Rutte heeft gemaakt voor de rol van de Nederlandse overheid bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dat deed hij tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam.
Namens de regering bied ik mijn excuses aan voor het overheidshandelen van toen
Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering excuses maakt voor hulp aan de Duitsers bij de Jodenvervolging. ,,Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen. Dat doe ik in het besef dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan omvatten”, zei Rutte. ,,75 jaar na Auschwitz is antisemitisme nog altijd onder ons. Juist daarom moeten we voluit erkennen wat er destijds is gebeurd en dat ook hardop uitspreken.’’
Volgens de premier waren er te veel Nederlandse ambtenaren die simpelweg uitvoerden wat de Duitse bezetter van hen vroeg. ,,Het was alles bij elkaar te weinig. Te weinig bescherming. Te weinig hulp. Te weinig erkenning.’’ Van de 140.000 joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben er zo’n 102.000 de oorlog niet overleefd.
,,Fantastisch, werkelijk fantastisch’’, vindt Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité de excuses. ,,We hebben er 75 jaar op moeten wachten. De premier heeft geschiedenis geschreven, hij is onze held.’’ Grishaver omhelsde Rutte na afloop van zijn toespraak. Hij had niet verwacht dat de premier dit zou gaan zeggen.
Laat
Het Centraal Joods Overleg is minder lyrisch. De belangenbehartiger van de joodse gemeenschap in Nederland noemt de excuses ‘laat’. Wel helpen ze volgens het comité om het geschonden vertrouwen te herstellen. De joodse stichting CIDI spreekt van een ‘historische stap’.
Morgen wordt in grote delen van de wereld herdacht dat concentratiekamp Auschwitz 75 jaar geleden is bevrijd. In het kamp zijn zo’n 1,1 miljoen mensen om het leven gekomen, het grootste deel werd vergast. Het kamp is symbool geworden voor de gruwelen van de Holocaust waarbij zo’n 6 miljoen joden zijn vermoord.
Dat Rutte nu met excuses komt, heeft alles met die herdenking te maken. Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse regering erkent dat Nederland ook schuld draagt voor het leed van de joodse slachtoffers. Wel gaat Rutte een stap verder dan zijn voorgangers.
Niet scheutig
De afgelopen decennia waren opeenvolgende regeringen niet scheutig met erkenning van de wandaden die ook door Nederlanders zijn gepleegd. Elke keer ging het een stapje verder.
In 1995 heeft koningin Beatrix tijdens een bezoek aan het Israëlische parlement gezegd dat weliswaar veel Nederlanders zich tegen de Duitse bezetters hebben verzet, maar dat zij uitzonderingen waren. ,,Het Nederlandse volk heeft de ondergang van zijn Joodse medeburgers niet kunnen verhinderen’’, sprak zij toen.
Kille wijze
Er waren Nederlandse gezagsdragers die meewerkten met de bezetters
Premier Wim Kok bood verontschuldigingen aan voor de kille wijze waarop joden na de Tweede Wereldoorlog zijn behandeld. Overlevenden van de Holocaust konden soms niet meer terug naar hun huis dat door anderen werd bewoond. Er was lang geen aandacht voor het hen aangedane leed en bijvoorbeeld in Amsterdam kregen ze een boete omdat ze geen erfpacht hadden betaald over de periode dat ze waren gedeporteerd.
In 2005 erkende premier Jan Peter Balkenende dat Nederlandse overheidsfunctionarissen niet alleen na maar ook tijdens de oorlog fout waren geweest. Tijdens een toespraak bij het CIDI zei hij: ,,Er waren Nederlandse gezagsdragers die meewerkten met de bezetters. Zij droegen bij aan een gruwelijk proces waarin Joodse Nederlanders hun rechten werden ontnomen en waarin de menselijke waardigheid van Joodse landgenoten werd geschonden.’’ Het woord excuses viel toen niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM11
Voor 11 euro per week ontbijt en lunch: ‘Skip het pakje appelsap’ en andere tips
De armste gezinnen van Nederland krijgen voortaan voedselbonnen van het Rode Kruis, om te voorkomen dat schoolgaande kinderen de dupe zijn van de portemonnee van hun ouders. Maar wat koop je met 11 euro? Voedingsdeskundige Nora French neemt de proef op de som. -
Met video
Je leest tegenwoordig overal dat iets ‘klimaatneutraal' is: maar wat betekent dat eigenlijk?
Als iets klimaatneutraal is, dan betekent het dat het maken van jouw product niet heeft bijgedragen aan de opwarming van de aarde. Maar er zit een addertje onder het gras. Klimaatneutraal is namelijk geen officieel keurmerk. Er wordt dus ook geen toezicht gehouden op deze belofte. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Met video
Ex-vriend Jeremy (51) opgepakt voor dood Sylvia uit Apeldoorn
De politie verdenkt ex-vriend Jeremy van E. (51) van betrokkenheid bij de dood van Sylvia Steunenberg uit Apeldoorn. Dat bevestigen bronnen aan de Stentor. De man uit Uithoorn is vanochtend opgepakt in Rhenen. Het lichaam van Steunenberg werd donderdag gevonden in een bos bij Wenum-Wiesel, net buiten Apeldoorn.Uithoorn, Apeldoorn -
22
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
57
Zorgpersoneel krijgt er vijftien procent salaris bij en recht om onbereikbaar te zijn
Ziekenhuispersoneel hoeft volgende maand geen actie meer te voeren. De vakbonden en ziekenhuizen hebben zojuist een akkoord bereikt: zorgpersoneel krijgt er tot vijftien procent salaris bij, ontvangt een hogere reiskostenvergoeding en krijgt het recht om onbereikbaar zijn. -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMMet video169
Huizenkopers haken massaal af, woningbouw stort in: ‘Dramatische terugval’
Grote woningbouwprojecten komen nauwelijks van de grond. Veel woningen zijn voor potentiële kopers te duur, waardoor hele projecten worden afgeblazen. Dit jaar worden de helft minder woningen gebouwd dan in voorgaande jaren gebruikelijk was.