Supporters AZ-Ajax
Volledig scherm
Supporters AZ-Ajax © ANP Pro Shots

Joodse stichting doet aangifte wegens antisemitische spreekkoren AZ-Ajax

Het Centrum Documentatie en Informatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen supporters die zondag tijdens de wedstrijd AZ-Ajax in Alkmaar antisemitische leuzen riepen. Het CIDI vraagt het OM om de voetbalsupporters op te sporen en te vervolgen.

Nadat Ajax op voorsprong was gekomen, kon een deel van het publiek zich niet meer beheersen. In het stadion klonk het: 'Mijn vader zit bij de commando's, mijn moeder zit bij de SS. Samen verbranden ze joden, want joden die branden het best'.

De directie van AZ nam zondag direct afstand van de antisemitische spreekkoren. Volgens de clubleiding is er door het stadionpersoneel adequaat gehandeld door onder meer het 'antispreekkorenbeleid' op de schermen te tonen. Ook zijn stewards het bewuste vak ingegaan om de supporters aan te spreken.

Vervolging

Volgens stichting CIDI 'ligt er echter ook een taak voor het OM om degenen die strafbare uitingen hebben gedaan op te sporen en te vervolgen'. 

De organisatie stelt dat antisemitische spreekkoren alleen effectief kunnen worden bestreden wanneer het OM 'een duidelijke lijn' trekt. 'Bovendien is vervolging een signaal naar de Joodse gemeenschap en de rest van de samenleving dat de overheid haar taak aangaande het bestrijden van haat en discriminatie serieus neemt', aldus CIDI in een persbericht.

  1. Lezersbrief over Brabantse Mien en Henk ontketent storm: alle reacties op een rij
    Opinie

    Lezers­brief over Brabantse Mien en Henk ontketent storm: alle reacties op een rij

    Jacqueline Klaassen uit Etten-Leur stuurde ons een brief naar aanleiding van het artikel over het echtpaar Mien en Henk Van Lith dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Haar brief ontketende een storm aan reacties. Uiteenlopend van verontwaardiging tot lezers die het met haar eens zijn. Wij hebben alle brieven van de afgelopen week verzameld. Inclusief die van Jacqueline Klaassen, die aan het einde nog één reactie geeft op de ingezonden brieven.