Volledig scherm
Joran van der Sloot in 2012 in de rechtbank in Lima. © AFP

‘Joran van der Sloot wil straf uitzitten in Nederland’

Joran van der Sloot, die in Peru in de gevangenis zit voor moord, wil het restant van zijn straf uitzitten in Nederland. Volgens De Telegraaf heeft hij hiertoe een verzoek ingediend.

De inmiddels 31-jarige Van der Sloot is veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010. Hij heeft nu een beroep gedaan op een verdrag tussen Nederland en Peru om zijn straf in eigen land uit te zitten. Dat zou in eerste instantie zijn afgewezen, schrijft De Telegraaf, maar Van der Sloot gaat daartegen in beroep.

Mocht het beroep worden toegewezen dan wordt de Peruaanse straf omgezet naar Nederlandse maatstaven. De straf voor Van der Sloot zou dan worden teruggebracht naar maximaal achttien jaar. Met het in Nederland gebruikelijke een derde deel strafkorting zou hij dan over vier jaar kunnen vrijkomen.

Van der Sloot, die in 2005 ook verdacht werd van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba, zou volgens het verdrag waarop hij aanspraak denkt te kunnen maken eerst naar een Arubaanse gevangenis worden overgebracht. Daarna kan hij een verzoek indienen voor overplaatsing naar een Nederlandse gevangenis.