Volledig scherm
Joris Demmink © anp

Joris Demmink bemoeide zich met zaak-Baybasin

Documenten die eind vorig jaar uit de cel van de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin zouden zijn gestolen, onthullen dat de van pedofilie beschuldigde oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink zich actief heeft bemoeid met zijn zaak.

Quote

Het lijkt dat de celinspec­tie bedoeld was om vertrouwe­lij­ke stukken te bemachti­gen

Advocaat Adèle van der Plas

Eind november zou zijn cel tijdens een celinspectie van Justitie overhoop zijn gehaald. Daarbij zijn uiterst vertrouwelijke en brisante documenten gestolen, beweert Hüseyin Baybasin (59).

Rechtszaak
Een kort geding dat hij hierover tegen Justitie heeft aangespannen, dient deze middag in Den Haag. Baybasin is een Koerdische leider die in Nederland tot levenslang is veroordeeld voor moord, gijzeling en drugshandel. Zelf beweert hij er om politieke redenen ingeluisd te zijn door Turkije en Nederland. Momenteel speelt een herzieningszaak over zijn veroordeling. De stukken die volgens Baybasin uit zijn cel zijn ontvreemd, zouden voor deze zaak van belang zijn. ,,Het gaat om supervertrouwelijke stukken over de politieke achtergrond van zijn zaak. Het lijkt dat de celinspectie bedoeld was om ze te bemachtigen," aldus zijn advocate Adèle van der Plas. 

Vertrouwelijk
Kopieën van deze vertrouwelijke stukken zijn in handen van AD. Het gaat ondermeer om delen uit een Rijksrechercheonderzoek naar de voormalige secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie Joris Demmink. Dat onderzoek onthult dat Joris Demmink zich sinds 1997 actief met de zaak-Baybasin heeft bemoeid. Het Rijksrechercheonderzoek werd in 2012 gestart nadat twee Turkse mannen aangifte tegen Demmink hadden gedaan. Ze zeggen midden jaren negentig in Istanbul door Demmink te zijn verkracht. Op dat moment waren ze nog minderjarig. Joris Demmink heeft deze beschuldigingen altijd ontkend. Hij zegt na 1987 niet meer in Turkije te zijn geweest.  

Chantage
Volgens Baybasin is er iets anders aan de hand. De voormalige Koerdische leider is ervan overtuigd dat de Turkse regering Nederland heeft gechanteerd met de vermeende escapades van Demmink in Istanbul. In ruil voor het onder het tapijt vegen van die kwestie, moest Nederland hem veroordelen, stelt Baybasin. Er zou zijn gerommeld met bewijs om hem achter tralies te krijgen.  

In het onderzoek naar Demmink blijkt dat de Rijksrecherche actief heeft gezocht naar een link met het dossier-Baybasin. Zo hebben rechercheurs Baybasins IND-dossier ingezien. Daaruit komt voor het eerst naar voren dat Demmink zich persoonlijk met de zaak Baybasin heeft bemoeid. In 1997 meldt een hoofd van IND per fax ,,dat het dossier van Baybasin zich niet leent voor afdoening op districtsniveau maar dient te worden voorgelegd en afgedaan door dhr Demmink."

Drugsbaron
Demmink was in 1997 Directeur-Generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken.  In de stukken staat verder ontlastend bewijs voor Baybasin. De Koerd is altijd neergezet als een doorgewinterde drugsbaron. Uit een Turks document blijkt dat hij in zijn geboorteland nooit is veroordeeld.  

Hüseyin Baybasin probeert vandaag aan te tonen dat uitgerekend deze stukken door justitiemedewerkers uit zijn cel zijn gestolen. Veiligheid en Justitie ontkent dat dit is gebeurd.  In zijn herzieningszaak komt naar verwachting van het voorjaar een advies van de Advocaat-Generaal. Ook komen drie boeken uit over zijn zaak.