Volledig scherm
© AD

Joris Demmink verbijt zich in rechtbank

Na een slepende procedure van 2 jaar tussen het AD en voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink, is het einde in zicht. Bij de rechtszaak rond een artikel van deze krant in 2012 schoof Demmink tot verrassing van velen zelf aan.

Quote

Hier werd een compleet nieuwe fantasiewe­reld gepresen­teerd. Ik dacht: het moet nu maar eens afgelopen zijn

Joris Demmink

Uiterlijk onbewogen en grotendeels zwijgend zit Demmink in de Rotterdamse rechtbank. Pas als de kern van de zaak ter sprake komt, laat hij emotie zien. Hij is nog altijd verbeten over het artikel in deze krant in oktober 2012, waarin ooggetuigen stellen dat de toenmalig Defensieambtenaar rond 1980 contact had met de beruchte Haagse jongenspooier Dick Willard.

Over die én de jarenlange aantijgingen van pedofilie is hij verbolgen. 'Mij bekruipt het gevoel dat er twee parallelle werelden zijn. Eén waarin ik mijzelf terugvind, en één waarin anderen zich terugvinden.'

Schadevergoeding
Het is voor het eerst dat Demmink zelf aanwezig is bij een rechtszaak die om hem draait. Dit keer gaat het dan ook om een rechtszaak die hij zelf heeft aangespannen. Hij eist van het AD een rectificatie en 100.000 euro schadevergoeding.

Het bewuste verhaal is namelijk uit de lucht gegrepen, zegt de inmiddels gepensioneerde ambtenaar. 'Hier werd een compleet nieuwe fantasiewereld gepresenteerd. Ik dacht: het moet nu maar eens afgelopen zijn.'

De advocaat van het AD, Olaf Trojan, betoogt juist dat deze krant niet over één nacht ijs is gegaan bij publicatie. Inmiddels hebben twee directe ooggetuigen onder ede een notariële verklaring afgelegd, waarin ze beschrijven hoe ze Demmink samen met jongenspooier Willard hebben gezien. Eén van die ooggetuigen, de voormalige Haagse bendeleider John Sloof, zit achterin de rechtszaal.

Volgens de advocaat van Demmink, Harro Knijff, had het AD zich niet op grotendeels criminele bronnen moeten verlaten. Advocaat Trojan pareert dat door te zeggen dat niet minder dan zes ooggetuigen grotendeels onafhankelijk van elkaar verklaringen hebben afgelegd. Allemaal met dezelfde uitkomst: Demmink had in de jaren '80 contact met de in 1991 doodgeschoten Dick Willard. 'Elk onderdeel van het verhaal was zorgvuldig gecheckt. Dit artikel was fit to print.'

Onthulling
Trojan stelt dat het AD zijn maatschappelijke rol als waakhond van de samenleving heeft vervuld. Sinds de publicaties in het AD zijn er Kamervragen gesteld, is er een voorlopig getuigenverhoor geweest waarin onder meer is onthuld dat Demmink ooit genoemd is in een onderzoek naar jongensprostitutie. Bovendien loopt er een strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink.

Nadat hij in 2003 voor het eerst in de media werd beschuldigd van seks met minderjarige jongens, heeft de overheid meerdere keren onderzoek laten doen. Ook deden verschillende mensen aangifte tegen de topambtenaar van Justitie, maar tot vervolging leidde dat nooit. Het Openbaar Ministerie vond dat daarvoor te weinig bewijs was.

Een zogeheten artikel-12 procedure bracht daar dit jaar verandering in. Twee vermeende Turkse slachtoffers dwongen via de rechter een strafrechtelijk onderzoek af. Formeel is Demmink nu verdachte van onder meer verkrachting. Dat onderzoek wordt binnenkort afgerond.

Ook in de procedure van Demmink tegen het AD is mogelijk dit jaar nog een vonnis te verwachten. De rechtbank wil op 16 december uitspraak doen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement