Volledig scherm
Jorn is superblij met zijn cijferlijst: hij is summa cum laude geslaagd. © FOTO HISSINK © HISSINK

Jorn (18) met summa cum laude naar topuniversiteit in Londen

Schalkhaarder Jorn Bootsma kan de universiteit in Rotterdam links laten liggen en doorvaren naar Engeland. De 18-jarige scholier van Het Vlier in Deventer is summa cum laude geslaagd en kan nu naar de prestigieuze universiteit Imperial College London. ,,Ongekend, zo blij!" reageert hij uitzinnig. ,,Geweldig!"

Jorn kan het zelf nog maar nauwelijks bevatten. De benodigde negens voor wiskunde en scheikunde zijn zelfs tienen geworden en de 8 voor Duits een 9. ,,Ik wist dat ik geslaagd was. Zenuwachtig was ik ook helemaal niet. Maar toen ik hier op school kwam, voelde ik de kriebels opkomen. En als je het dan op papier ziet staan, dan wordt het werkelijkheid. Goh, ik kan eindelijk de tickets naar Engeland boeken. Geweldig! Mijn ouders weten het nog niet eens. Die moet ik zo bellen." 

Hij had negens nodig voor Duits en scheikunde omdat hij naar de prestigieuze universiteit Imperial College London wil, de nummer acht van de wereld.

Klasgenoten

Quote

Jorn is de eerste leerling die in mijn carrière hier op Het Vlier het hoogste summa cum laude is afgestu­deerd

Jo Smit, teamleider

Jorn wordt meteen in beslag genomen door zijn klasgenoot Siemen Schokker. Hij is net als de andere klasgenoten enorm blij voor Jorn. ,,Hij heeft het supergoed gedaan. Petje af wat hij gepresteerd heeft!" spreekt Siemen lovend.

Teamleider Jo Smit leeft mee met zijn summa cum laude leerling uit Schalkhaar. Wiens glimlach bijna groter is dan die van Jorn zelf. ,,Jorn is de eerste leerling die in mijn carrière hier op Het Vlier het hoogste summa cum laude is afgestudeerd. Grandioos!"

Slechts een enkeling
In Nederland wordt slechts een enkeling bekroond met de toewijzing summa cum laude. In de meeste gevallen komt men in aanmerking voor de titel summa cum laude wanneer men gemiddeld een negen of hoger staat voor alle vakken.

De 23-jarige Annalies Outhuijse uit het Friese Franeker studeerde vorig jaar cum laude (met eer) én summa cum laude (met de hoogste lof) af aan de Rijksuniversiteit Groningen.