Jos Brech aangehouden in Spanje

UpdateDe 55-jarige Jos Brech die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen is vanmiddag aangehouden in Spanje. Hij zit vast in een Spaanse politiecel en zal op termijn worden overgeleverd aan Nederland, meldt Politie Limburg. 

Volgens Peter R. de Vries werd Brech aangehouden op zo'n 50 à 60 kilometer van Barcelona. De Telegraaf schrijft dat het gaat om Castellterçol, een dorpje van 2350 inwoners. Hij zou afwisselend in een tentje en in een huis voor daklozen hebben gewoond. De Spaanse politie kwam hem op het spoor na een tip van een Nederlandse toerist. Die gaf aan dat hij de man herkende aan de hand van de foto’s die afgelopen woensdag op de persconferentie waren getoond en de mediaberichten van de afgelopen dagen.

De Vries reageert opgetogen op het nieuws. In hoofdletters schrijft hij op Twitter: Breaking news: we got him!! Jos Brech is gepakt bij Barcelona!! De familie en ik zijn vanavond ingelicht door de politie. Geweldig!! Eindelijk!!! Hulde voor het rechercheteam. Familie is enorm opgelucht, er valt 25.000 kilo van hen af!! Recht krijgt zijn loop!! Volgens De Vries zou Brech tot nu toe niets tegen de Spaanse politie hebben gezegd. 

Antwoorden

De moeder van Nicky Verstappen reageert dolblij. ,,We hadden niet durven dromen dat het zo snel zou gaan", zei Berthie Verstappen in het SBS-programma Hart van Nederland. Ze zei te hopen dat er nu snel antwoorden komen "op al die vragen die we hebben".

Quote

We hopen dat er nu snel antwoorden komen op al die vragen die we hebben.

Berthie Verstappen, Moeder van Nicky

Erik van 't Padje, die in het verleden heeft gebushcraft met Brech, komt met een soortgelijke reactie. ,,Jos moet nu een verklaring afleggen, daar is absoluut de hoop op gericht. Hij heeft twintig jaar rondgelopen. Nu moet ie praten. Was het een ongeluk, is het expres gebeurd? Niemand weet het." 

Van 't Padje heeft naar eigen zeggen geen woorden voor het nieuws over de arrestatie van Brech. ,,Ik zit met tranen in mijn ogen. Dit is een einde aan alle ellende. Heel veel mensen hebben heel hard gewerkt om hem te vinden. Dit is echt waanzinnig. Ik ben zo blij dat dit eindelijk gestopt is."

Uitlevering

Jos Brech zal eerstdaags voor de onderzoeksrechter in Spanje worden geleid. Alle voorgeleidingen in Spanje zijn openbaar wat betreft de aankomst van de verdachten, meldt AD-correspondent Edwin Winkels. Daardoor is Brech te volgen vanaf het moment dat hij uit het politievoertuig stapt tot het moment dat hij de rechtbank binnengaat.

Hoe snel Jos Brech aan Nederland kan worden overgeleverd (van uitlevering is sprake bij een niet-EU land) hangt volgens De Vries af van de mate van medewerking van de verdachte. ,,Het hangt ervan af of hij instemt met de uitlevering. Als hij zich ertegen verzet, dan moet de rechter erover oordelen. Eventueel verzet kan er dus toe leiden dat het wat langer zal duren."

Zijn uitlevering kan weken op zich laten wachten, zegt advocaat Geert-Jan Knoops. Spanje heeft volgens hem maximaal 60 dagen om Brech over te leveren aan Nederland en de verdachte kan niet inhoudelijk in beroep gaan. ,,Als meneer Brech zegt dat hij onschuldig is dan zal de Spaanse rechter zeggen dat hij dat in Nederland maar moet uitvechten", reageert de strafpleiter tegenover RTL Nieuws.  

Brechs toekomstige advocaat kan volgens hem proberen de zaak te vertragen, maar daar zijn niet heel veel mogelijkheden. ,,Dan moet het gaan om een erge gezondheidssituatie, schending van de menselijke rechten of om formaliteiten: fouten in de procedure. Over de kwestie van bewijs ligt het op het bordje van de Nederlanders."

Advocaat

De eerste advocaat voor Jos Brech heeft zich al gemeld. Het is de Utrechtse strafpleiter Christian van Dijk. Hij laat op Twitter weten dat Brech hem mag bellen voor de verdediging. 'Er zijn DNA-sporen van meer mensen aangetroffen op het lijk van Verstappen', schrijft de strafpleiter.

Opsporingslijst

De Nederlandse politie heeft Jos Brech van de Nationale Opsporingslijst gehaald. Achter zijn naam op de lijst staat sinds vanavond 'opgelost'. Hij kwam 22 augustus op de lijst omdat de politie hem zocht in verband met de dood van het jongetje Nicky Verstappen.

Ook het Openbaar Ministerie heeft de arrestatie van Jos Brech op haar site vermeld.

Volledig scherm
Verdachte Jos Brech werd gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje). © Politie