Volledig scherm
PREMIUM
Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje) © Politie

Jos Brech krijgt het zwaar in voorarrest

Jos Brech (55) krijgt het zwaar in de Nederlandse gevangenis met zijn medegedetineerden. Als vermeend zedendelinquent sta je onderaan in de criminele pikorde. Als het dan ook nog om een kind gaat, ben je een serieus doelwit. Een dezer dagen wordt Brech uitgeleverd aan Nederland. ’De autoriteiten moeten heel alert zijn om te zorgen dat hij niet wordt aangepakt.'

Quote

De grote jongens vinden zedendelin­quen­ten de échte criminelen, vooral degenen die iets met kinderen hebben gedaan

Oud-gevangenisdirecteur Jacques van Huet

Of Brech nou schuldig is of niet, doet er voor zijn bajesgenoten weinig meer toe. Hij zal bij aankomst in de Nederlandse gevangenis ontvangen worden als de man die in augustus 1998 Nicky Verstappen seksueel misbruikte en vermoordde. Een 11-jarig kind, wat hem voor criminelen het laagste van het laagste maakt. En dus een doelwit, legt oud-gevangenisdirecteur Jacques van Huet uit. ,,De grote jongens, de Holleeders, vinden dat zedendelinquenten de échte criminelen zijn, en dan vooral degenen die iets met kinderen hebben gedaan.”

Brech zal een dezer dagen door Spanje uitgeleverd worden aan Nederland. Tijdens zijn proces zal hij vastzitten in een huis van bewaring, een voorportaal van de uiteindelijke gevangenis. Pas na een eventuele veroordeling wordt hij overgebracht naar zijn uiteindelijke cel. Maar wie denkt dat hij gerust op zijn proces kan wachten, vergist zich.