Jos de G. krijgt 12 jaar cel voor verkrachting én doodslag Nicole van den Hurk

VideoJos de G. (51) is vanmiddag door het Gerechtshof in Den Bosch schuldig bevonden aan verkrachting én doodslag van Nicole van den Hurk in 1995. Hij gaat voor twaalf jaar de cel in. Tot het laatste moment was onduidelijk wat het Hof zou gaan beslissen in een van de meest geruchtmakende Brabantse levensdelicten ooit. 

De ouders van de om het leven gebrachte scholiere hebben emotioneel en opgelucht gereageerd. ,,Eindelijk gerechtigheid", aldus de vader van het meisje. ,,Wij kunnen met deze uitspraak na al die jaren beginnen aan de verwerking van het verlies van ons meisje."

Het Openbaar Ministerie had veertien jaar cel geëist. Volgens het Hof past een langdurige gevangenisstraf. Van de twaalf jaar die De G. nu is opgelegd, gaat de tijd vanaf dat hij in voorarrest zat.

Sporen

Volledig scherm
De plek in het bos tussen Lierop en Mierlo waar Nicole van den Hurk gevonden is. © FotoMeulenhof

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. Het meisje was in de vroege ochtend op weg naar haar baantje in de supermarkt. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Eerder waren haar fiets en tas al gevonden. De zaak bleef lang onopgelost, tot De G. in 2014 in beeld kwam na een DNA-match. 

De G. heeft eerst jarenlang gezwegen en daarna altijd ontkend. Hij heeft altijd verklaard dat als hij al seks heeft gehad met Nicole dat dat vrijwillig moet zijn geweest. Dat hij zich er niets van kan herinneren, komt omdat hij toen een zeer losbandig leven had, leest de voorzitter van het Hof voor. Het Hof acht het niet aannemelijk dat er vrijwillige seks zou zijn geweest tussen De G. en Nicole. Dat er sperma en een haar van Jos de G. is gevonden op het levenloze lichaam van het meisje acht het Hof wel bewezen. 

Haar uit schaamstreek

De tbs'er werd in 2016 alleen veroordeeld voor verkrachting van het destijds 15-jarige Eindhovense meisje. De rechter legde toen vijf jaar cel op, na een eis van eveneens veertien jaar. In het gevonden DNA op haar lichaam zaten sporen van haar toenmalige vriendje maar ook materiaal dat wijst naar Jos de G. Het gaat om een haar, die omschreven wordt als 'een haar uit het overgangsgebied van de schaamstreek'. Dat die haar van de G. via een andere manier (bijvoorbeeld in de kroeg) dan na een verkrachting op de jas van Nicole terecht is gekomen, is niet aannemelijk, zegt het Hof. 

Maar er was nog meer: een beetje onbekend DNA. Sporen die van een derde persoon zouden kúnnen zijn. Al is het misschien wel gewoon vervuiling, bijvoorbeeld DNA van politiemensen. Toch kon een derde dader niet helemaal worden uitsloten, oordeelde de rechtbank twee jaar geleden. Het Hof vindt nu dat er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een derde donor. 

Kaakbreuk

Het hof ziet ook genoeg bewijs voor de stelling dat De G. Van den Hurk met geweld om het leven heeft gebracht. Het slachtoffer had onder meer een dubbele kaakbreuk.

De G.'s advocaten hebben betoogd dat de verdachte geen eerlijk proces heeft gehad én dat het doorslaggevend bewijs ontbreekt. Zij bepleitten integrale vrijspraak voor De G. Advocaat Job Knoester zei na de uitspraak dat hij kansen ziet voor cassatie bij de Hoge Raad. ,,Ik ga mijn cliënt adviseren dat te doen", aldus Knoester.

Verslaggever Bart-Jan van Rooij is bij de zitting aanwezig en doet verslag via Twitter:

  1. Bekende boerenactivist zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte

    Bekende boerenacti­vist zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

    Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.