Volledig scherm
Tarik Z. kaapte eind januari het Achtuurjournaal © anp

'Journaalkaper Tarik Z. niet in de war'

Tarik Z., de man die in januari het Achtuurjournaal kaapte, leek voor de kijkers een verwarde jongeman, maar volgens zijn advocaat is daarvan nu niets meer te merken. Vandaag verschijnt de nu 20-jarige Tarik voor de rechter.

Op 29 januari trekt Tarik het pak aan dat hij eerder nog op de uitreiking van zijn vwo-diploma heeft gedragen, strikt zijn stropdas en vertrekt naar de NOS burelen in Hilversum. Tot zover het leven van een ogenschijnlijk gewone jongeman.

Dan verschijnt Z., die heel Nederland heeft leren kennen als 'die verwarde jongen', voor het oog van de camera. Hij probeert het Achtuurjournaal te kapen, zegt dat hij ons land namens 'inlichtingendiensten' toe wil spreken, wordt overmeesterd door agenten en is, als de beelden van dit alles worden uitgezonden, in een mum van tijd wereldnieuws.

Vandaag buigt de rechter zich voor het eerst de zaak tegen hem. In Lelystad wordt die nog niet inhoudelijk behandeld, dat gebeurt in juni. Wel wordt vandaag onder meer gekeken of er nog aanvullend onderzoek nodig is. Er ligt nog geen rapport over zijn psychische gesteldheid.

Quote

In mijn gesprekken met mijn cliënt krijg ik niet het idee dat ik met een verward iemand van doen heb

Advocaat Ton Visser

'Niet in de war'
In de cel heeft hij zich goed staande gehouden, zegt advocaat Ton Visser. Hoe Z. er aan toe was tijdens zijn daad - hij wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit - is nog onbekend. Hij heeft tot nu toe geen aanwijzingen waaruit blijkt dat Z. psychisch niet in orde zou zijn. ,,In mijn gesprekken met hem krijg ik niet het idee dat ik met een verward iemand van doen heb. En mijn cliënt maakt het in detentie relatief goed.''

Volgens Visser zijn de motieven van Z. tot nu toe 'in brokken' naar buiten gekomen, maar zal later blijken dat er 'meer structuur' achter zijn daad zit. De advocaat stond eerder Lucia de Berk bij, de verpleegkundige die onterecht werd veroordeeld voor meerdere moorden. Visser zegt dat er op dit moment onder meer nog wordt gekeken of Z. te kampen heeft met een persoonlijkheidsstoornis.

De familie van Z. zwijgt over het moment waarop Tarik met een alarmpistool in de hand op tv verscheen. Een buurman weet dat het alle bekenden van Z. rauw op hun dak is gevallen. ,,Dit had niemand verwacht.''

Lees alles over de kaping van het Achtuurjournaal en de nasleep ervan in ons dossier.