Volledig scherm
© anp

Journalist en oud-Kamerlid Ferry Hoogendijk (80) overleden

In zijn woonplaats Naarden is Ferry Hoogendijk (80) vandaag overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Hoogendijk was al enige tijd ziek.

Hoogendijk was jarenlang verbonden aan Elseviers Magazine. Verder werkte hij als politiek commentator voor de AVRO. Ook was hij Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Verder was Hoogendijk ook politiek actief, zoals vanaf 2002 voor de LPF.

Begin 2002 bood hij Pim Fortuyn zijn hulp aan en hield zich daarna onder meer bezig met het vinden van kandidaten voor de nieuwe partij van Fortuyn. Hij haalde onder andere zijn buurman Herman Heinsbroek naar de partij. Bij de verkiezingen van dat jaar werd de LPF de op een na grootste partij, en kwam Hoogendijk in de Tweede Kamer. De  functie van minister van Economische Zaken, die hij ambieerde, ging naar Heinsbroek.

Hij kwam in 1962 als journalist bij Elseviers Weekblad, 4 jaar later trad hij toe tot de hoofdredactie. De naam was toen veranderd in Elseviers Magazine. Vanaf 1975 was hij zo'n 10 jaar algemeen hoofdredacteur. Volgens de huidige plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier René van Rijckevorsel was Hoogendijk 20 jaar lang Mister Elsevier. 'Hij was het gezicht, de man die altijd namens Elsevier naar buiten trad. Nog steeds zit er iets van zijn genen in ons blad.'

Hoogendijk studeerde politicologie in Amsterdam en promoveerde in 1972. Hij begon begin jaren 60 bij Elseviers Weekblad, vanaf 1975 was hij algemeen hoofdredacteur.