Volledig scherm
Oud-piloot Julio Poch tijdens een persconferentie op Schiphol © ANP

Julio Poch eist 5 miljoen euro schadevergoeding van Staat

Oud-piloot Julio Poch eist een schadevergoeding van circa 5 miljoen euro van de Nederlandse Staat omdat die hem uitleverde aan Argentinië. Dat bevestigt zijn advocaat Geert-Jan Knoops na berichtgeving door NRC.

Poch is van mening dat zijn arrestatie en uitlevering aan Argentinië, om terecht te staan voor zijn mogelijke aandeel in de zogenaamde ‘dodenvluchten’ van de Argentijnse junta in de zeventiger en tachtiger jaren, met Nederlandse hulp tot stand kwam en stelt de Staat aansprakelijk.

Hij werd vorig jaar, na bijna acht jaar vastzitten, vrijgesproken, maar Pochs advocaat Gert-Jan Knoops stelt dat Nederland ‘onrechtmatig’ heeft gehandeld. Zo verstrekte Nederland in 2009 vluchtgegevens van Poch, die voor Transavia werkte, aan Spanje. Dat land arresteerde hem op de luchthaven van Valencia.

Claim niet erkend


Afgelopen maandag liet minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, de Tweede Kamer per brief weten niet van plan te zijn een claim van de voormalige Transavia-piloot te erkennen. Hij bestrijdt dat Poch een zaak heeft en wijst aansprakelijkheid af.

,,De voorzieningenrechter heeft in 2009 reeds over deze aspecten geoordeeld en heeft daarbij overwogen dat het gewraakte handelen van de Staat niet onrechtmatig was’, aldus de minister. ,,Ik zie geen aanleiding om dit nu anders te beoordelen.”

Knoops liet in reactie op Grapperhaus standpunt weten dat zijn cliënt naar de rechter stapt om diens gelijk in de zaak te halen. Knoops noemt het ‘een bizarre brief’ met ‘feitelijke onjuistheden op meerdere punten’. De uitleg van Grapperhaus strookt niet met zijn informatie en die van zijn cliënt.

‘Voorlopige berekening’

,,Die 5 miljoen euro is een voorlopige berekening”, zegt Knoops. ,,Het gaat onder meer om de inkomstenderving die meneer Poch heeft geleden omdat hij ten onrechte bijna acht jaar in Argentijnse gevangenissen heeft gezeten.” Ook wil Knoops een schadevergoeding voor reputatieschade.

In een rechtszaak wil Poch ex-premier Jan-Peter Balkenende, de oud-ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin en Ivo Opstelten en de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en Uri Rosenthal horen ter onderbouwing van een schadeclaim tegen de Nederlandse staat.

Poch werd vorig jaar vrijgesproken. Bekijk hieronder de nieuwsvideo: