Volledig scherm
Julio Poch: Ik wil geen tijd meer verspillen aan ruzie. Foto Pim Ras © Pim Ras Fotografie

Julio Poch: zaak-Zorreguieta van invloed op mijn uitlevering

De Argentijnse piloot Julio Poch, die na acht jaar werd vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten, denkt dat de Nederlandse discussie rond Máxima’s vader Jorge Zorreguieta van invloed is geweest op zijn zaak.

,,Ik kan het niet bewijzen, maar ben ervan overtuigd dat zonder de zaak-Zorreguieta mijn uitlevering anders was verlopen”, zegt Poch (66) in een interview met het AD. Over zijn aanhouding, gevangenistijd en vrijlating schreef de voormalig Transaviapiloot het boek Acht jaar onschuldig vast dat binnenkort verschijnt.

In het interview vertelt Poch ook hoe het leven na zijn gevangenschap waardevoller is geworden. ,,Nu ik terug ben, geniet ik van elk moment van de dag, van vrienden, familie. Ik ben een geduldiger mens geworden. Rustiger. Ik zoek geen problemen meer. Ik wil geen tijd meer verliezen aan ruzie.’’

Poch heeft rechtszaken opgestart tegen de Transaviapiloten die aangifte tegen hem deden. Ook wil hij een schadevergoeding eisen van de Nederlandse staat, die meehielp aan zijn uitlevering.

Toen Julio Poch een jaar terug was in Nederland vertelde hij over zijn leven in Pauw. Bekijk hier de video: 

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.