Volledig scherm

Jumbo neemt La Place over

Supermarktketen Jumbo koopt alle zestig losse filialen van La Place van V&D. Dat hebben de curatoren van het failliete warenhuis dinsdag bekend gemaakt.

Quote

Er is gelukkig nog plaats voor La Place na vandaag. En hopelijk is dat de opmaat voor nog méér goed nieuws

Martijn den Heijer, CNV
Volledig scherm
Supermarkt Jumbo is laatste jaren in hoog tempo aan het uitbreiden. Met het winstgevende La Place wordt een nieuwe slag geslagen. © ANP

'Overname is slimme zet'
Financieel mag de overname van La Place voor Jumbo opnieuw een risico zijn, strategisch is het een slimme zet. Dat zegt Maarten Beernink, die zowel over Jumbo als over La Place een boek schreef. ,,Deze overname stelt Jumbo in staat om op service en kwaliteit de strijd te winnen van Albert Heijn. AH is in Nederland de onbetwiste nummer één, en krijgt door de fusie met de Belgische supermarkt Delhaize nog meer macht om goedkoper in te kopen. Behalve lage prijzen, is voor consumenten echter nog iets heel belangrijk: lekker eten. En dat gaat altijd ten koste van schaalvergroting.’’ La Place vormt op die regel volgens Beernink echter een uitzondering. ,,Die keten heeft als geen ander in de vingers hoe je eenvoudige, lekkere gerechten in grote hoeveelheden kunt klaarmaken. Daar komt bij dat supermarkten en horeca steeds meer versmelten. Dat zie je al in de Jumbo Foodmarkten, waar je versgebakken pizza’s en sushi kunt eten. De supermarkt schuift steeds meer op richting restaurant, met lage prijzen. Door een restaurantketen over te nemen, heeft Jumbo in één klap al die kennis in huis.’’

Curatoren Kees van de Meent en Hanneke de Conink-Smolders spraken afgelopen anderhalve week intensief met drie tot vijf partijen, over een doorstart van V&D of La Place. 

Nu is het eerste concrete resultaat bekend: Jumbo neemt de externe filialen van het succesvolle La Place over, dat zijn er circa zestig. Ze staan langs snelwegen als de A4, op Schiphol, op grote treinstations en in de Ziggodome. Jumbo denkt hooguit vijf tot tien vestigingen na de overname niet voort te zetten. Het hoofdkantoor en alle activa zijn eveneens inbegrepen bij de koop.

Jumbo neemt per 15 februari niet alleen alle losse La Place-vestigingen over, maar het bedrijf wil ook verder met de restaurants en verkooppunten in de warenhuizen van V&D. Of dat lukt hangt er echter van af of V&D zelf een doorstart kan maken.

Veel precieze getallen kan Jumbo-topman Frits van Eerd nog niet noemen. Hij garandeert dat in ieder geval 90 procent van de huidige 1600 werknemers van de alleenstaande vestigingen en het hoofdkantoor van La Place hun baan kunnen behouden.

Unieke kans
Jumbo had altijd al oogje op La Place Wat bezielt Jumbo om restaurantketen La Place over te nemen? De Brabantse supermarktfamilie Van Eerd heeft net twee grote overnames achter de rug: die van supermarktformules C1000 en Super de Boer. ,,De markt dwingt je soms om actie te ondernemen,'' zegt Jumbo-topman Frits van Eerd. ,,Het faillissement van V&D bood ons een unieke kans. We hebben altijd met veel interesse naar La Place gekeken. Wat La Place doet, past heel goed bij de ontwikkeling van onze Jumbo-formule: make it, take it en eat it. In onze foodmarkten en foodcafés nodigen we mensen uit om producten ter plaatse op te eten. We hebben pick-up points, binnenkort starten we met thuisbezorging. In de hele voedingsmiddelenhandel is sprake van blurring.''

Die branchevervaging neemt volgens Van Eerd niet weg dat La Place een zelfstandige formule blijft. Gaat Jumbo broodjes van La Place verkopen, en La Place producten van Jumbo? Kunnen straks ook verse smoothies van La Place worden thuisbezorgd met de weekboodschappen die je bij Jumbo bestelt? ,,Dat moeten we allemaal nog bekijken. Maar er zijn enorm veel synergieën tussen beide formules.''

Houdt dat in dat personeel en leveranciers van La Place overbodig worden? ,,Het overgrote deel van de arbeidsplaatsen blijft behouden." In eerste instantie neemt Jumbo alleen de zelfstandige filialen van La Place over.  Wellicht volgen ook de restaurants in V&D-vestigingen. ,,Dat hangt af van de eventuele doorstart.''

Quote

Wij delen dezelfde passie voor lekker, vers en gezond eten én voor onze klanten. Jumbo en La Place zijn beide sterke merken en kunnen samen de markt van food verder gaan veroveren

Frits van Eerd, Jumbo-topman
Volledig scherm

Zoveelste grote slag
Met de aankoop van La Place slaat Jumbo de zoveelste grote slag. De laatste jaren ontwikkelde de Brabantse keten zich tot een geduchte concurrent van Albert Heijn, dat ook werd genoemd als mogelijke koper van La place.

Hoeveel voor de filialen is betaald, is niet bekend gemaakt. Maar eerder meldden bronnen aan het AD dat losse verkoop 40 tot 45 miljoen euro kan opbrengen. Het in 1987 opgerichte La Place is de winstmaker van V&D en zorgt voor een kwart van de omzet. Jaarlijks trekken de vestigingen zo'n 35 miljoen bezoekers.

Dichterbij
Momenteel voeren de curatoren constructieve gesprekken met twee serieuze gegadigden en andere betrokkenen. Zodra hierover meer te melden is, zullen de curatoren dit doen. Eerder werd bekend dat het Canadese Hudson's Bay serieuze interesse heeft in zo'n twintig tot dertig filialen van V&D in de grote steden.

Volgens de curatoren is een doorstart van V&D met de overname van La Place dichterbij gekomen. ,,Met een serieuze koper als Jumbo is de kans aanzienlijk groter dat een nieuwe eigenaar wil instappen bij V&D," zegt Edwin van Wijk.

V&D werd op Oudejaarsdag na een tumultueus jaar bankroet verklaard. Eigenaar Sun Capital, dat een half jaar eerder nog de banken voor een kleine 50 miljoen euro uitkocht en directeur John van der Ent twee jaar tijd gaf, zag er plots geen heil meer in.

Het faillissement liet ruim 5500 medewerkers van V&D en 5000 van La Place in grote onzekerheid. Zij krijgen tot half februari salaris van het UWV, maar staan op straat als er dan geen oplossing is. Voor La Place is er nu dus duidelijkheid. 

De 63 warenhuizen van V&D draaiden afgelopen weken gewoon door. Mede de volle magazijnen en de januari-sale konden goede omzetten worden behaald. Inmiddels beginnen er echter flinke gaten te vallen in de schappen van de filialen.

Schade
Leveranciers van V&D onderzoeken ondertussen de mogelijkheid om het warenhuis aansprakelijk te stellen. Dit vanwege de geleden schade van het faillissement, meldt het FD vanmiddag. Volgens brancheorganisatie Modint heeft eigenaar Sun Capital de duizenden leveranciers nog geen half jaar geleden terug verzekerd dat V&D jarenlang nog jaren veilig was. Door het bankroet staan nog tientallen miljoenen euro's aan niet betaalde rekeningen open.