Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira. © pro shots

Justitie betwijfelt of daders Bosch' racisme veroordeeld kunnen worden

De officier van justitie van Oost-Brabant noemt het onderzoek naar de racistische uitingen tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior van afgelopen zondag ‘niet eenvoudig’. ,,In het verleden zijn soortgelijke zaken geseponeerd, onder meer omdat gehoorde woorden niet bij bewegende monden te brengen waren.”

Of dat in deze zaak ook het geval is, zal volgens de officier van justitie uit onderzoek moeten blijken. ,,Voor zover wij nu kunnen beoordelen is er sprake van strafbare uitingen. Wij zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart en dat betekent dat de politie gaat onderzoeken wie betrokken was bij de uitingen vanaf de tribune. Het onderzoek loopt en wij moeten nu afwachten wat dat oplevert.”

Ook de vermeende Hitlergroet op de tribune maakt onderdeel uit van het onderzoek. ,,Wij hebben de bewegende beelden natuurlijk bekeken en spreken nog met enkele getuigen. Op basis daarvan kunnen wij een definitieve beoordeling geven van dat incident.”

Bedreigingen

Het OM in Brabant onderzoekt ook een aantal bedreigingen. Zo zijn er mensen bedreigd die ten onrechte in verband worden gebracht met de persoon die de Hitlergroet zou hebben gebracht. ,,Dat vinden wij een zeer kwalijke zaak. Wij roepen iedereen op om daarmee te stoppen want de gevolgen van dit soort acties zijn groot. Niet alleen voor de mensen die als dader worden neergezet, maar ook voor de mensen die dit soort berichten verspreiden. Er kan zomaar sprake zijn van strafbare feiten.”

Ook de bedreigingen aan het adres van Erik van der Ven, trainer van FC Den Bosch, worden onderzocht. Hij kon de nacht na de wedstrijd niet thuis slapen. Mensen waren boos vanwege zijn reactie op de incidenten. Hij noemde Mendes Moreira ‘een zielig mannetje’. Later bood hij daarvoor zijn excuses aan. 

Strafvoorstel

De wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior werd zondag tijdelijk gestaakt nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend werd. Ook de KNVB en FC Den Bosch onderzoeken de gebeurtenissen. Een woordvoerder van de KNVB geeft aan dat het nog een aantal weken duurt voordat FC Den Bosch een eventueel strafvoorstel ontvangt.

Bekijk hieronder video's over dit onderwerp.