Volledig scherm
Een gevangen pleegt een telefoontje vanuit een willekeurig huis van bewaring. ©

Justitie blundert: acht maanden lang gesprekken met gevangenen opgenomen

Door een fout bij de telefoonprovider van de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn duizenden vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en gevangenen ten onrechte opgenomen en mogelijk afgeluisterd. De fout is inmiddels verholpen. Minister Sander Dekker stelt een onafhankelijk onderzoek in. 

De dienst, die Telio heet, kampte met een programmeerfout. Hierdoor zijn sinds vorig jaar zo’n drieduizend gesprekken opgenomen. De fout zat hem in dubbele nummers van advocaten in het systeem, dat werkt met een database waardoor gesprekken met advocaten niet worden opgenomen, maar gesprekken met familieleden en kennissen wel.

De fout in het systeem kwam aan het licht na signalen vorige week van een strafrechtadvocaat dat zijn gesprek was afgeluisterd. De telefoonnummers van advocatenkantoren worden geregistreerd in het nummerherkenningssysteem van de gevangenissen. Als er van of naar dit nummer wordt gebeld, moet dat worden afgeschermd en dus niet opgenomen. Andere gesprekken, bijvoorbeeld met familie, mogen wel worden opgenomen en beluisterd. Omdat sommige nummers dubbel stonden, ontstond er een fout in het systeem. 

De opgeslagen gesprekken gaan tot acht maanden terug. Er geldt in Nederland namelijk een Penitentiaire maatregel waar een bewaartermijn van acht maanden geldt voor álle opgenomen gesprekken.

Onacceptabel

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, vindt het onacceptabel dat de vertrouwelijkheid van gesprekken tussen advocaten en gedetineerden onvoldoende gewaarborgd is geweest. ,,Vanuit het oogpunt van rechtsbescherming is juist deze vertrouwelijkheid van wezenlijk belang”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. 

Hij stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de omvang, de duur en de consequenties van de systeemfout. Volgens de minister is de historie van de gesprekken inmiddels opgeschoond, en zijn de ruim 3000 gesprekken hiermee dus gewist. Of er ook daadwerkelijk opgenomen gesprekken zijn afgeluisterd, is onderdeel van dit onafhankelijk onderzoek.

De Nederlandse Orde van Advocaten is op haar beurt zeer ontstemd over de fout. ,,Wij vinden deze onvolkomenheid in het systeem een zeer ernstige zaak en sturen aan op onafhankelijk onderzoek.” 

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”