Volledig scherm
© ANP XTRA

Justitie dwarsboomt malafide webshop

Justitie begint met het dwarsbomen van verdachte webshops. Zodra er drie aangiftes van internetoplichting over een winkel bij de politie binnen zijn gekomen worden betaaldiensten ingeseind. Die kunnen de rekeningen van verdachte webshops blokkeren en zo voorkomen dat meer slachtoffers worden gemaakt.

Quote

We verwachten dat meer betaaldien­sten in de toekomst met ons samen gaan werken

Gijs van der Linden

Op dit moment wordt samengewerkt met twaalf betaaldiensten en het Openbaar Ministerie om betalen via bijvoorbeeld iDeal onmogelijk te maken zonder een justitieel onderzoek af te wachten. Dat betekent dat nog niet alle webshops in het bereik liggen. ,,We verwachten dat meer betaaldiensten in de toekomst met ons samen gaan werken,’’ zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de diensten zelf actie ondernemen na het seintje van de politie, los van het justitieel onderzoek.

Door pas te waarschuwen nadat er meerdere aangiftes liggen tegen één internetwinkel wordt voorkomen dat webshops die bijvoorbeeld kampen met leveringsproblemen meteen aan de schandpaal worden genageld.

Screenen

Elke maand kopen miljoenen mensen in Nederland goederen via internet. Vijftig procent van die aankopen wordt via Ideal betaald. Betaaldiensten screenen webwinkels wel vooraf en tussentijds, zo moeten ze geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel. Toch is het mogelijk dat een webwinkel van eigenaar wisselt, waardoor er plots wel problemen ontstaan. ,,Dat we nu op de hoogte gehouden worden door de politie is een verbetering voor de veiligheid,’’ zegt Berend Jan Beugel van Currence-Ideal. 

Volgens die organisatie bieden wereldwijd zo'n 45.000 webwinkels iDeal als betaalmiddel aan. Tachtig procent van alle iDeal-betalingen is bij Nederlandse webwinkels, de rest bij buitenlandse webshops, verspreid over zo'n vijftig landen. 

Slachtoffer

Ook branchevereniging Thuiswinkel.org is blij met het plan. ,,Wij pleiten al lang voor een aanpak van malafide webshops", zegt woordvoerder Wijnand Jongen. ,,Voorheen kon het gebeuren dat er een aangifte werd gedaan in Limburg, één in Groningen en één in Zeeland, maar dat niemand het verband tussen die drie legde."

Justitie moet wel voorkomen dat betrouwbare webshops slachtoffer word van een haatcampagne. ,,Ik ga er vanuit dat de politie wel kijkt naar de afkomst van die aangiftes en dat ze checken of het niet om drie particulieren gaat die toevallig ruzie hebben met iemand van de betreffende webshop."

Quote

Voorheen kon het gebeuren dat er een aangifte werd gedaan in Limburg, één in Groningen en één in Zeeland, maar dat niemand het verband tussen die drie legde

Wijnand Jongen