Volledig scherm
Rechtbank Schiphol. © ANP

Justitie eist 18 jaar voor dubbele moordpoging uit eerwraak

De officier van justitie in de streng beveiligde rechtbank op Schiphol eist achttien jaar gevangenisstraf tegen de 28-jarige Dilshad K. uit Lelystad wegens een dubbele poging tot moord. Zijn doelwitten waren zijn eigen zus en haar vriend.

Volgens het OM is eerwraak de achtergrond van de schietpartij, die anderhalf jaar geleden plaatsvond bij de rechtbank in Lelystad. De verdachte schoot op de vriend van zijn zus. Het stel moest getuigen in de rechtbank. De schietpartij is gefilmd. 

K.'s zus en haar vriend probeerden na de schietpartij te ontkomen. De vrouw kwam in een ondiepe gracht terecht. Omdat zijn wapen blokkeerde, zou de verdachte in het water zijn gesprongen en de vrouw vijf minuten onder water hebben gehouden tot ze niet meer bewoog. Dat is gezien door getuigen. De gealarmeerde politie redde de vrouw ternauwernood. Haar vriend bleef ongedeerd.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou de vrouw doelwit zijn geweest omdat ze buiten de jezidische gemeenschap van haar familie een partner koos. Jezidi's vormen een religieuze minderheid in Irak, waar Islamitische Staat ze probeerde uit te roeien. Veel jezidi's vluchtten naar Nederland. ,,Ik heb de eer van de familie geschonden en daarom moet ik dood. Ik heb levenslang en dat zou hij ook moeten krijgen”, zei de zus in de rechtbank. 

Quote

Ik heb de eer van de familie geschonden en daarom moet ik dood

zus van verdachte

Toevallig

De verdachte houdt vol dat hij toevallig zijn zus en haar vriend tegenkwam. Op de zitting herhaalde hij dat hij spijt heeft van wat hij zijn zus heeft aangedaan. Hij zei ook dat zij voor helemaal niemand bang hoeft te zijn. 

De officier ziet dat anders. Getuigen zagen dat de 28-jarige Dilshad K. urenlang stond te wachten bij het station in Lelystad. Hij schoot direct. Hij wist dat ze in de rechtbank moesten zijn en hij bleef zijn zus onder water houden. Gelukkig was het water te koud en haperde zijn pistool, anders waren zijn zus en haar vriend allebei dood geweest, besloot de officier.

De officier van justitie verwijt de verdachte dat de schietpartij op klaarlichte dag in een druk gebied plaatsvond. Daardoor kwamen omstanders in gevaar.

De rechter doet op 27 juni uitspraak.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”